Monilia (Monilia laxa)

Dobra praksa na našem sajtu je, što na vrijeme upozoravamo na predstojeći period bolesti i štetočina, kako se štititi i šta preduzeti. I ovoga puta uradićemo isto. Monilija je jedna od najznačajnijih, najučestalijih i najopasnijih gljivičnih oboljenja posebno izražena i opasna kod koštičavog voća.

Predstoji period njene aktivacije ili infekcije, a pogotovo povoljni uslovi za to su visoka vlažnost i hladnije vrijeme u fazi cvjetanja, što se dešava upravo sada. To je toliko uporna i opasna bolest da je vrlo često njeno prisustvo i u jako njegovanim voćnjacima. Dovoljno je samo malo nepažnje ili neadekvatna zaštita da se aktivira i da nanese velike štete. Rod može smanjiti i do 50 procenata.

Monilia u suštini predstavlja sušenje grančica, lastara, cvijeta, grana na kraju vegetacije i plodova: i ako se ne liječi često dovodi do sušenja i izumiranja voćke, a ne rijetko i čitavih zasada. Posebno je rasprostranjena kod koštičavog voća: šljive, višnje, breskve, kajsije, a monilia ploda se često javlja i kod jagodičastog voća.

Agrotehničke mjere koje su obavezne uz redovno đubrenje, rezidbu i zaštitu su uklanjanje suvih grančica i grana iz voćnjaka i njihovo spaljivanje (pošto čine izvor zaraze). Uklanjanje svih mumificiranih plodova sa stabala i odstranjivanje još 15-20 cm grane ispod osušenog i zaraženog dijela grane. Ipak, neizostavna i apsolutno neophodna za ovo oboljenje je hemijska zaštita. 

Kao što smo rekli, najpovoljniji uslovi za razvoj i aktivaciju monilije su u uslovima visoke vlažnosti i nižih temperatura u cvjetanju. Zimsko prskanje bakarnim sredstvima i uljima u fazi bubrenja pupoljka predstavlja prevenciju i liječenje već postojećih bolesti, smanjivanje infektivnog potencijala i smanjenje broja štetočina koje će se razviti. Kao takvo, zimsko prskanje nikako ne smije izostati. Prva zaštita od monilije primjenjuje se u fazi "bijelih balona" - to je faza pucanja pupoljka kada cvijet zabijeli.

Postoji čitava lepeza sredstava za ovo prskanje a pomenućemo Chorus, Galofungin, Signum - najčešće se primjenjuje kasnije kao zaštita protiv monilije ploda. Tokom cvjetanja neophodan je još jedan tretman posebno u vremenskim uslovima koji sada vladaju i to desetak dana po prvom prskanju. Tokom godine većoina ovih sredstava se smije primjeniti maksimalno dva puta u vegetaciji. Zbog rezistentnosti (pojave imuniteta parazita na određeno sredstvo), ove preparate je potrebno mijenjati.

Kao opasna i uporna bolest monilija se mora adekvatno i stalno liječiti ili još bolje, ako se nije pojavila vršiti stalna prevencija pravilnom zaštitom. Preventiva je najznačajnija u borbi protiv bolesti uvijek i svuda, pa isto važi i za moniliju. Sve dodatne savjete i objašnjenja možete dobiti u razgovoru sa agronomima u svim vrtnim centrima Kalia i njenim poljoprivrednim apotekama.

Autor:
Miloš Guberinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Berane