Rastjerivači (strašila) za ptice

Pitate se kako se riješiti ptica? Kako otjerati golubove sa vaše terase? Kako se zaštititi od vrana? Predstavljamo rješenje!

                                                      

Strašila - starinski način za rastjerivanje ptica u njivama ali i dalje efikasan. Možete ga sami napraviti ili kupiti gotovo strašilo. U jarkim bojama i zanimljivog izgleda predstavlja lijep dodatak svakoj bašti. Baloni strašila imaju upadljive oči i velika usta koja podsjećaju na grabljivice i namijenjeni su za plašenje ptica kojima smeta svjetlucavost i neobičan dizajn. Pokretanje strašila prilikom najblažeg vjetra simulira pticu predatora koja plaši ptice. Plastične imitacije grabljivica se mogu zakačiti na drveće ili zgrade pomoću konopca koji se dobija u paketu. Pojavom zastrašuju golubove, vrane, laste, vrapce i ostale ptice i ne dozvoljavaju im da se gnijezde u blizini.                   

                                                                                                         

Traka za plašenje ptica je jednostavan i efikasan način rastjerivanja ptica. Hologramska traka na suncu reflektuje zasljepljujući odsjaj i proizvodi zvuk kada se viori na vjetru i na taj nčin dezorjentiše i iritira ptice. Štapići strašila protiv ptica rade na taj način što se rotiraju pomoću vjetra, što zbunjuje i obeshrabruje ptice od slijetanja. U pakovanju se dobijaju 3 komada različite boje. Šiljci predstavljaju igličastu zaštitu izgradjenu od nerđajućeg čelika. Iglice su savitljive i zastupljene na vrhu, tako da predstavljaju mehaničku prepreku za ptice, blago ih odgurujući od površine na kojoj su šiljci postavljeni i tako u potpunosti onemogućavaju njihovo pristajanje, zadržavanje i gniježđenje. Iglice ne ozleđuju ptice, nego ih samo odvraćaju od namjere, a na kraju primoravaju da zauvijek promijene mjesto slijetanja i zadržavanja.  Scarybird – leteće strašilo, koje u svom letu oponaša pticu grabljivicu. Sistem čini zmaj pričvršćen na vrhu gibljivog teleskopskog štapa visine 6 ili 9m. Centar sistema je ptica u obliku predatora koja se nepravilno i asimetrično njiše na vrhu štapa mijenjajući visinu i brzinu koristeći i najmanji povjetarac od svega 2 km/h.

Za sve potrebne informaije i savjete, možete se obratiti na 8 lokacija u 11 maloprodajnih objekata Vrtnih centara Kalia.

mr zaštite bilja Dragana Pavlović