VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Oprez! Plamenjača na krompiru!

Kiša, visoka relativna vlažnost vazduha i umjerene temperature predstavljaju najpovoljnije uslove za razvoj mnogih bolesti. Početak vegetacije sa puno kišnih dana je pogodan za razvoj krompira, ali i izuzetno povoljan za razvoj plamenjače, koju bih ovde pomenula jer je najrasprostranjenija i ekonomski najštetnija bolest krompira.

Plamenjača se prvo javlja na zaklonitim mjestima, tamo gdje je slaba provjetrenost, gdje je dugo vlaženje lista, gdje se dugo rosa zadržava... U toku vegetacije, pri temperaturi od 18 – 22 °C i pri visokoj relativnoj vlažnosti vazduha bolest se javlja od nicanja pa do vađenja krompira. U mnogim literaturama stoji da sa zaštitom od plamenjače treba početi kada dođe do sklapanja redova. Međutim, mnoge godine do sada su dokaz da to pravilo ne važi baš uvijek. U izuzetno povoljnim uslovima za razvoj infekcije, bolest može da se javi odmah nakon nicanja krompira. To je pokazala i 2014. godina kada je plamenjača uništila usjeve i nanijela ogromne štete. Proizvođači koji su čekali da počnu sa zaštitom posle sklapanja redova i pojave simptoma, zakasnili su. Plamenjača je uništila krompirišta već na početku razvoja biljke. Samo u slučajevima gdje je zaštita obavljena na vrijeme, preventivno, krompir je sačuvan do kraja vegetacije.

                                                     

Zbog konstantnog kišovitog vremena, koje je najavljeno i za naredni period, veoma je veliki rizik od infekcije, pa proizvođačima krompira savjetujem da sa prvim tretmanom počnu znatno ranije nego što je uobičajeno za prosječne godine. A ako se slicni vremenski uslovi nastave u toku vegetacije, onda tretmane ponavljati cesce nego inače. Osnovno pravilo u proizvodnji je da se plamenjača suzbija preventivno. Kada se pojave prvi simptomi, već može da bude kasno i veliko je pitanje šta može da se učini sa hemijskom zaštitom. Samo dugotrajni sušni periodi sa visokim temperaturama mogu da zaustave napredovanje bolesti. U hladnijim i vlažnijim klimatima primjena fungicida je neizostavna i nezamenljiva. Treba shvatiti, da u proizvodnji nema liječenja i da postoji samo preventivno djelovanje! Samo tako se moze dobiti zdrava i kvalitetna krtola i osigurati da sav trud, rad i uložena novčana sredstva ne padnu u vodu.

Veliki broj kontaktnih i sistemičnih fungicida, kao i sva dodatna objašnjenja i savjete možete dobiti u svim poljoprivrednim apotekama vrtnih centara „KALIA“.

Autor:
Milosava Kartal, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Pljevlja

Vrtni centri KALIA

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Podgorica, Cijevna bb

  • Tel. 020 606 280

Pratite nas na društvenim mrežama:

Veletex doo © 2020 Sva prava zadržana.