Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Oprez! Plamenjača na krompiru!

Kiša, visoka relativna vlažnost vazduha i umjerene temperature predstavljaju najpovoljnije uslove za razvoj mnogih bolesti. Početak vegetacije sa puno kišnih dana je pogodan za razvoj krompira, ali i izuzetno povoljan za razvoj plamenjače, koju bih ovde pomenula jer je najrasprostranjenija i ekonomski najštetnija bolest krompira.

Plamenjača se prvo javlja na zaklonitim mjestima, tamo gdje je slaba provjetrenost, gdje je dugo vlaženje lista, gdje se dugo rosa zadržava... U toku vegetacije, pri temperaturi od 18 – 22 °C i pri visokoj relativnoj vlažnosti vazduha bolest se javlja od nicanja pa do vađenja krompira. U mnogim literaturama stoji da sa zaštitom od plamenjače treba početi kada dođe do sklapanja redova. Međutim, mnoge godine do sada su dokaz da to pravilo ne važi baš uvijek. U izuzetno povoljnim uslovima za razvoj infekcije, bolest može da se javi odmah nakon nicanja krompira. To je pokazala i 2014. godina kada je plamenjača uništila usjeve i nanijela ogromne štete. Proizvođači koji su čekali da počnu sa zaštitom posle sklapanja redova i pojave simptoma, zakasnili su. Plamenjača je uništila krompirišta već na početku razvoja biljke. Samo u slučajevima gdje je zaštita obavljena na vrijeme, preventivno, krompir je sačuvan do kraja vegetacije.

                                                     

Zbog konstantnog kišovitog vremena, koje je najavljeno i za naredni period, veoma je veliki rizik od infekcije, pa proizvođačima krompira savjetujem da sa prvim tretmanom počnu znatno ranije nego što je uobičajeno za prosječne godine. A ako se slicni vremenski uslovi nastave u toku vegetacije, onda tretmane ponavljati cesce nego inače. Osnovno pravilo u proizvodnji je da se plamenjača suzbija preventivno. Kada se pojave prvi simptomi, već može da bude kasno i veliko je pitanje šta može da se učini sa hemijskom zaštitom. Samo dugotrajni sušni periodi sa visokim temperaturama mogu da zaustave napredovanje bolesti. U hladnijim i vlažnijim klimatima primjena fungicida je neizostavna i nezamenljiva. Treba shvatiti, da u proizvodnji nema liječenja i da postoji samo preventivno djelovanje! Samo tako se moze dobiti zdrava i kvalitetna krtola i osigurati da sav trud, rad i uložena novčana sredstva ne padnu u vodu.

Veliki broj kontaktnih i sistemičnih fungicida, kao i sva dodatna objašnjenja i savjete možete dobiti u svim poljoprivrednim apotekama vrtnih centara „KALIA“.

Autor:
Milosava Kartal, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Pljevlja