Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Jesenje plavo prskanje voća

Za najbolju zaštitu voćaka u jesen bilo bi poželjno obaviti plavo prskanje, tj. tretiranje biljaka sa bakarnim preparatima. Ovim tretmanom štitimo rane koje nastaju opadanjem lišća, kao i rezove koji nastaju na granama i grančicama. Bakarni preparati mogu spriječiti prouzrokovače bolesti da prezime na biljci.

U ovom slučaju nije bitan izbor preparata, već kvalitet zaštite. Biljke treba "okupati" sa rastvorom bakarnog preparata. Sa prskalicom treba ići što sporije kroz voćnjak.
 
Jabuka - u našim krajevima, voćari u ovo vrijeme rijetko štite jabuku (postoje različita mišljenja o tome da li voćku treba prskati u ovom periodu, ili ne). U svakom slučaju ovaj tretman joj neće škoditi, a zatvoriće sve otvore i izvršiti spiranje patogena sa biljke.
 
Kruška - kod ove voćne vrste plavo prskanje je obavezno, zbog gljive koja izaziva čađavu krastavost i koja može prezimiti u svakoj pukotini na biljci. Zato se mora prekriti svaka rana, svaki nabor, ožiljak na biljci. Biljku treba "kupati" sve dok se tečnost ne počne slivati niz stablo.
 
Kajsija -  kod kajsije, plavo pskanje je takođe obavezan postupak, i obavlja se najranije kad otpadnu 2/3 lišća, a najkasnije kad lišće skroz otpadne. Ovdje prilikom tretiranja biljke ne treba štedjeti na preparatu. Neki naučnici tvrde da ovaj tretman može smanjiti apopleksiju kod biljke.
 
Breskva - s obzirom da se plavim prskanjem smanjuje opasnost od pojave kovrdžavosti lista, tretman se smatra obaveznim i ne treba ga izbjegavati.
 
Šljiva - ova voćna vrsta podložna je bolesti - rogač šljive, koja može da uništi čak do 80% roda - jesenje plavo prskanje može biti dosta efikasno u ovom slučaju.
 
Višnja i trešnja - ove voćke podložne su monilliji koja izaziva sušenje cvjetova, grana i grančica. Osim monilije mogu se pojaviti i štete od šupljikavosti lista. Promjene se javljaju na listovima, plodovima, lastarima, pupoljcima i cvjetovima. Gljive prezimljavaju u rak ranama na lastarima ili u pupoljcima.
 
Od bakarnih sredstava za ovu svrhu mogu se koristiti plavi kamen u koncentraciji 2-2.5%, funguran OH - 0.5-0.7%, blue bordo 0.7-1.5%, bakarni oxihlorid 0.7-1.5%, bordovska čorba 100-SC u koncentraciji 2.5%.
 
Za sve pomenute preparate, dodatne savjete i konsultacije - obratite se našim agronomima u svim "KALIA" objektima.
 
Autor:
Željko Stanišić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad