Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Hranimo voćke

Kao i svakom drugom živom biću i voću je neophodno dovoljno hraniva, posebno onih osnovnih azota,fosfora i kalijuma. Bez osnovnih hranjivih materija nema normalnog rasta, razvoja ni roda. U čitavom biljnom svijetu, posebno pri primjeni uzgojnih oblika za intenzivan rod, od svih prepreka voće najteže može prevazići nedostatak hraniva.

Voćka figurativno predstavlja porodilju koja se svake godine rađa i hraniva su joj neophodna kako za njen biološki opstanak - tako i za rod odnosno plodove koje donosi. Nepravilnim, nedovoljnim i neadekvatnim đubrenjem kvalitet i količina roda se smanjuje, biljka kržlja, što na kraju može dovesti i do sušenja same voćke.

Uz napomenu da vrtni centri KALIA posjeduju široku lepezu mineralnih, organskih, vodotopivih i
folijarnih djubriva vrhunskog kvaliteta kao inžinjere koji će vam dati pravi savjet, pokušaćemo da približimo ovaj problem svima, kako bi i sami mogli odrediti koji je to od najznačajnija tri elementa - azot, fosfor ili kalijum u deficitu.

Kod najvećeg broja voćnih vrsta nedostatak azota se manifestuje kržljavim rastom voćke, a ljetorasti na kojima iduće godine treba da se pojavi plod ostaju kratki i tanki. Lišće je sitno, blijedo ili čak žućkasto i opada značajno ranije. Cvjetanje je slabo i neujednačeno i stvara znatno manji broj sitnih stvrdnutih i hranjivima siromašnih plodova. Nije dobro ni previše azota,a to se manifestuje prevelikom bujnošću lastara, koji nedovoljno odrvene pa lako izmrznu. Lišće i plodovi lakše podliježu gljivičnim oboljenjima, sporo dozrijevaju i brže trunu. Mlade voćke pri prekomjernoj količini azota nemaju pravilno formiranu krošnju i kasno prorode.Veliki je broj jalovih lastara (vodopija).

                                                                    

Nedostatak fosfora prouzrokuje duge i tanke ljetoraste na kojima se lišće zadržava samo pri vrhu
i često dobija crvene ožegotine po obodu. Zbog ranog opadanja lišća ne stvara se dovoljna količina
rezervnih hranjiva, ljetorasti i pupoljci lako izmrznu. Korijenov sistem je slabo razvijen pa samim tim i čitava voćka. Cvijetni pupoljci su rijetki a oplodnja slaba.

Nedostatak kalijuma je rijedak, ali ako se desi posledice su velike i moraju se odmah otklanjati.
Prepoznaje se po izumiranju vrhova i ivica lista koji dobijaju crvenkastu boju. Na kraju vegetacije se to lišće duže zadržava na granama. Moguće je sušenje i čitavih lastara. Višak takođe kalijuma pravi velike probleme. Poznat je pod imenom krečna hloroza i obično se javlja poslije obilja padavina na teškim i zabarenim terenima. Prvi simptomi su zelekastožuto lišće na vrhovima lastara.

Suština je u uravnoteženom đubrenju voćaka kako osnovnim elementima azotom, fosforom i kalijumom, tako i dodatkom niza mikroelemenata. Nadamo se da ćete uz pomoć ovi kratkih savjeta sami moći da prepoznate relevantne simptome, a ako ipak niste sigurni na usluzi vam je stručna služba vrtnih centara KALIA.

Autor:
Miloš Guberinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Berane