Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Sadnja i gajenje krompira - Solanum tuberosum

Krompir (Solanum tuberosum) potiče iz južne Amerike i to iz peruanskih Anda, a gajio se prije 8000 godina. Sjećam se slike iz djetinjstva, kada smo mojoj, već jako vremešnoj babi, iskopavajući krompire iz bašte, poturali najkrupnije krtole odozgo, kako bi vidjela kako je dobar rod. Njenom oduševljenju nije bilo kraja. Vođena iskustvom iz svog vremena, smatrala je da su dobrim rodom krompira, prebrinute glavne životne brige za tu godinu, da hrane ima dovoljno, pa ako čak žito i ne rodi. Ovaj primjer govori o svjesnosti našeg stanovništva o velikoj hranjivoj vrijednosti krompira i njegovom nezamjenjivom mjestu u ishrani.

Izbor kvalitetnog sadnog materijala uz adekvatnu agrotehniku, đubrenje i zaštitu je glavni faktor za kvalitetnu i rentabilnu proizvodnju krompira. Kvalitetno sjeme, bez obzira na visočiju cijenu, predstavlja glavni preduslov za kvalitetan i dobar prinos. Jedna od mjera u cilju bržeg i boljeg nicanja usjeva je naklijavanje. Naklijavanje se vrši 5-6 nedelja prije sadnje u suvim i čistim prostorijama. Optimalna temperatura je oko 15 stepeni a vlažnost vazduha oko 90%. Krupnije krtole imaju veći rod, pod uslovom da su zdrave i neizrođene i istog kvaliteta kao sitnije. Čak i jako sitne krtole imaju dobar rod ako su zdrave neizrođene i kvalitetne.

Krompir treba saditi kada se zemljište na dubini 10-15cm zagrije na 5-10 stepeni. Pretjerano rana sadnja nosi rizik od mrazeva, a kasna smanjuje prinos i do 20%. Norma sjemena zavisi od krupnoće i gustine sadnje i kreće se od 1200-3500kg/ha. Razmak sadnje je 25-30x50-60cm.a dubina sadnje 8-10cm. Dužina vegetacije je 60-150 dana u zavisnosti od sorte. Cijela biljka osim krtole je otrovna jer sadrži alkaloid solanin. Krompir je biljka umjereno vlažnog podneblja i pri nedostatku vlage dolazi do pucanja i deformacije krtola što mu smanjuje prinos i tržišnu vrijednost. Pravilnim plodoredom (mada podnosi monokulturu, zbog zaštite prvenstveno od nematoda(crva) ne sadi se više godina na jednom mjestu) i dobrim izborom predusjeva (a najbolji su lucerka, crvena djetelina, travno djetelinska smješa) povećava se prinos i do 20%.

                                                      

Kod gajenja krompira potrebno je duboko jesenje oranje uz unos 30 tona stajnjaka po hektaru, a od mineralnih djubriva najbolja su YARA đubriva formulacija NPK 7:20:28 i NPK 7:12:25. Mjera njege su međuredna kultivacija koja se izvodi po nicanju usjeva, nagrtanje kada je biljka visine 15-20cm da bi se stvorilo dovoljno prostora za rast i razvoj krtola i zaštita od bolesti, štetočina i korova. Zaštita od bolesti i štetočina je neophodna i obavezna mjera. Najznačajnija štetočina je krompirova zlatica i suzbija se nizom insekticida: Confidor, Calypso, Afinex, Nurelle D, itd. Krompirova zlatica može, ako se adekvatno i na vrijeme ne suzbija, obrstiti čitav zasad.

Najznačajnije bolesti kojima pogoduje visoka temperatura i vlažnost vazduha su: plamenjača, crna pjegavost i trulež ploda. Međusobno su povezane, često i uslovljene jedna drugom, pa se najčešće slično i suzbijaju. Kod svih bolesti, pa i kod bolesti krompira, najznačajnije su mjere prevencije kojih ima čitav niz:
- Obezbjeđivanje dobrih uslova rasta, kvalitetna obrada i đubrenje,
- Izbor zdravih i nezaraženih krtola i otpornijih sorti,
- sadnja u toplo zemljište 5-10 stepeni na dubini 10-15cm,
- poštovanje plodoreda odnosno ne gajenje na istoj parceli duže vremena.

Plamenjača je najrasprostranjenija i najopasnija bolest kod krompira i uvijek se javi sa visokim temperaturama i visokom vlažnosti vazduha. Najprije prouzrokuje sušenje u propadanje lišća na cimini, zatim propadanje cimine, zaustavljanje rasta krtole i na kraju njeno propadanje u polju ili skladištu. Zaštita se vrši preventivno preparatima Antrakol, Mankosav..., a najkasnije pri pojavi prvih simptoma fleke na rubu lista koje djeluju kao da je list nagorio - Bakarni Oksihlorid, Acrobat, Ridomil...

Tretmane i izbor sredstava planirati isključivo u konsultaciji sa stručnim licima. Oni zavise od vremenskih uslova, faze razvoja biljke i inteziteta bolesti. Svakako, obzirom da se plamenjača širi brzo poput plamena po čemu je i dobila ime, mora se reagovati odmah. Kombinacijom svih navedenih mjera, kvalitetnom obradom, đubrenjem, plodoredom, preventivom i zaštitom od bolesti, štetočina i korova dobijaju se kvalitetni i stabilni prinosi.

Autor:
Miloš Guberinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Berane