VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

JESENJA SJETVA POVRĆA

Sa dolaskom hladnijih jesenjih dana možete sijati povrće u svom vrtu. Jesenja sjetva se obavlja kad su zemljište i plastenici slobodni od drugih usjeva, a plodovi se beru prije proljećne sjetve.

Ovo su biljke koje vole zimu i koje možete gajiti u ovom vremenskom periodu:             

                                    
Sjemenski luk - bijeli i crni se sije na isti način - u propusno i dobro pripremljeno zemljište od sredine oktobra pa nadalje. Sadi se u međurednom razmaku 15-20cm, razmak izmedju biljaka 5-10cm i na dubinu 2-3cm.

Bijeli luk (allium sativum L) - ili češnjak ozimi. Nije zahtjevna biljka i jednostavno se gaji. U proljeće daje vegetativnu masu, a kasnije i lukovicu. Spreman je za branje kad boja stabljike pređe iz zelene u smeđu.
Crni luk (allium cepa L) - jedna od najrasporstranjenijih povrtarskih kultura. Biljka otporna na hladnoću i dobro podnosi širok raspon temperatura. Sjeme klija na 2-3*C. Tokom zime biljka će se ukorijeniti i pripremiti za prezimljavanje. Najcesce se koriste glavice, ali je popularan i kad se bere u ranoj fazi odnosno kad se koristi kao mladi luk za salate.
Luk srebrenjak - se koristi za proizvodnju mladog luka (u zelenom stanju) i zrelih lukovica. Može se sijati i gušće od oubičajenog zbog sukcesivnog čupanja mladog luka. Lukovice prispijevaju u junu i mogu se čuvati kratko - mjesec ili dva u suvom prostoru, a u hladnjačama znatno duže.

Salata (lactuca sativa L) - To je biljka koja voli vlagu, podnosi nisku temperaturu, idealna za plastenike. Možete je saditi direktno iz sjemena ili sadnicama. Saditi je možete na svakih 10-15 dana i tako obezbijediti kontinuiranu berbu. Sade se na razmaku 20-30cm u zavisnosti od veličine glavice, a u redu 20-35cm.

Mrkvu (daucus carota l.) - je dobro sijati u staklenicima i plastenicima da je niske temperature ne bi oštetile. Sije se u međurednom razmaku 20-30cm i na dubini od oko 1,5cm. Kad malo poraste obavezno uradite proređivanje biljaka na 5-10cm razmaka.

Peršun (petroselinum crispum) - Se sadi na isti način kao i mrkva. Dodatno, dobra stvar je i ta što peršun možete gajiti kao saksijsku biljku na terasama ili kao sobnu biljku. Na ovaj način mozete ovu aromaticnu začinsku biljku imati uvijek u svježem stanju.

Motivalac (valerianelle locusta L.) - Poznata je još i kao poljska salata - koristi se u svježem stanju zimi i u rano proljeće. Razmak između redova je 15-20cm, proređivanje se vrši kada biljka ima razvijena 2-3 lista na razmak 7-10cm.

Pastrnak (pastinaca sativa) - je ljekovita biljka koja se gaji kao začin i povrće. Jestivi su i listovi i korijen. Gajenje je jednostavno i bez problema prezimi. Sije se u međurednom razmaku na 20-30cm, razmak između biljaka 15cm na dubini od 2-3cm.

                                                         

Za uspješno gajenje ovih biljaka je potrebno obezbijediti određene uslove. Zemljište treba dobro pripremiti za sjetvu, prekopati, očistiti od korova, dobro pođubriti. Polozaj vrta bi trebalo da omogućava dobru propustljivost, s obzirom da vlaga isparava slabijim intezitetom u ovom periodu.

Veliki izbor zimskih sorti povrća, kvalitetno i deklarisano sjeme proizvođača "Semenarna" Ljubljana možete naći u našim Vrtnim centrima.

Rada Radošević, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Pljevlja

Vrtni centri KALIA

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  • Podgorica, Cijevna bb

  • Tel. 020 606 280

Pratite nas na društvenim mrežama:

Veletex doo © 2020 Sva prava zadržana.