Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Kategorije i sorte krompira

Jedno od stalno prisutnih pitanja u proizvodnji krompira je razlika među sortama i kategorijama krompira. Kategorije sjemenskog krompira su predosnovno sjeme (izvorno sjeme), osnovno  sjeme (super elita i elita) i sertifikovano sjeme (original –„A“ i prva reprodukcija – „B“).

Kategorija krompira ne zavisi od broja generacija umnožavanja već od procenta krtola zaraženih patogenima. Kategorija koja nastaje iz generacije umnožavanja može biti i niža, u zavisnosti od zdravstvenog stanja. To znači da se od elite ne dobija uvijek original, ili od originala prva reprodukcija. Veliki broj proizvođača koristi „sitnije“ sjeme za sadnju a „krupnije“ za jelo, i kao kvalitet sjemena ističu veličinu krtole. Time zanemaruju zdravstveno stanje kao pravi i najvažniji činilac. Veličina krtole ne određuje kategoriju sjemenskog krompira, već je to samo ekonomska kategorija. Sadnjom sitnijeg sjemena dobija se manji broj krupnijih krtola, a krupnije krtole daju veći broj sitnijih. Dakle, sve krtole su sjemenske ako su zdrave.

U svijetu je stvoreno  nekoliko hiljada sorti krompira, a ovde ćemo govoriti o nekoliko najzastupljenijih u našim krajevima:
JERLA – veoma rana sorta (oko 85 dana). Formira 8-9 veoma krupnih, okruglo ovalnih krtola sa srednje dubokim okcima. Pokožica i meso su svijetložute boje. Otporna je na sušu a osjetljiva na plamenjaču. Osjetljiva na senkor. Relativno dobro se skladišti.
RIVIJERA – veoma rana sorta (oko 85 dana).Zameće 8-9 krtola srednje veličine, ovalnog oblika. Meso i pokožica žute boje. Otporna na krastavost i plamenjaču krtola, a osjetljiva na plamenjaču lista. Dobro se skladišti.
KLEOPATRA – rana sorta (85-90 dana). Formira 8-9 krtola ovalnog oblika, svijetložutog mesa i crvene pokožice.  Osjetljiva na plamenjaču lista, a otporna na plamenjaču krtole i nematode.
KARERA – rana sorta (oko 90 dana). Zameće 8-9 pravilnih okrugloovalnih krtola po kućici. Boja pokožice i mesa je svijetložuta, sa plitkim okcima. Treba je saditi malo dublje jer razvija krtole u gornjem dijelu podzemnog stabla. Srednje osjetljiva na plamenjaču lista a otpornija na plamenjaču krtole.
ARNOVA – srednje rana sorta (oko 100 dana). Formira 9-10 izduženoovalnih krupnih krtola, svijetložute boje pokožice i mesa. Otporna na plamenjaču.
TREZOR – srednje rana sorta (110-115 dana). Svijetložuta boja pokožice i mesa. Zameće 8-9 krupnih, ovalnih krtola sa plićim okcima. Osjetljiva na plamenjaču lista, otpornija na plamenjaču krtole. Slabije se čuva.
KURODA – srednje rana do srednje kasna sorta (130-135 dana). Zameće 8-9 ovalnih krtola sa plićim okcima. Meso je svijetložute boje, a pokožica crvene. Osjetljiva je na plamenjaču. Dobro se čuva.
KENEBEK – srednje rana do srednje kasna sorta (oko 115 dana). Formira 6-7 krtola ovalno okruglog  oblika, glatke svijetložute pokožice i bijelog mesa. Okca su plitka. Otporna je na sušu. Ako je krtola izložena svjetlosti, brzo pozeleni. Osjetljiva je na plamenjaču.
KONDOR – srednje rana do srednje kasna (115-130 dana). Daje 7-8 izuzetno velikih ovalnih krtola, crvene pokožice i svijetložutog mesa. Okca su dublja. Osjetljiva na crnu nogu, srednje otporna na plamenjaču.
ALADIN – srednje kasna (oko 130 dana). Zameće 12-15 ujednačenih ovalnih krtola crvene pokožice i mesa krem boje. Otporna na plamenjaču krtole i visoke temperature.
AGRIA – srednje kasna sorta. Formira 9-10 izduženoovalnih krupnih krtola, izrazito žute boje mesa sa plitkim okcima. Srednje otporna na krastavost i plamenjaču lista a prilično otporna na plamenjaču krtole. Odlično se čuva.
DEZIRE – srednje kasna (oko 135 dana). Formira 10-12 ujednačenih izduženo ovalnih krtola, svijetložute boje mesa i crvene pokožice. Okca su plitka. Osjetljiva na plamenjaču lista, otporna na plamenjaču krtole. Dobro se čuva.
RUDOLF – srednje kasna (130-135 dana). Formira 8-9 ujednačenih krupnih krtola, crvene pokožice i mesa bijele boje. Srednje osjetljiva na plamenjaču. Otporna na visoke temperature.Dobro se čuva.

Kvalitetan sjemenski krompir, kao i sve savjete vezane za proizvodnju možete naći u svim „KALIA“ objektima.
 
Autor:
Milosava Kartal, dipl.ing.poljoprivrede
Vrtni centar KALIA Pljevlja