Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Sujevjerje u voćarstvu

U našem narodu postoji vjerovanje da nijedan značajan posao ne bi trebalo započinjati prestupne godine, pa tako ni podizati voćnjake jer po neko vjeruje da bi oni mogli rađati svake četvrte godine. Ovakva vjerovanja, naravno, nemaju utemeljenje u struci i nauci.

Apsolutno nema nikakvih razloga da se voće ne sadi i u prestupnim godinama. Voćari treba da znaju da se za sadnju voća moraju poštovati svi ostali preduslovi. Nerodnost voćaka ni u kom slučaju ne može da se poveže sa prestupnom godinom, a nauka je, uglavnom, ustanovila koji su uzroci nerodnosti. Prije svega izbor kvalitetnog sadnog materijala, priprema zemljišta i primjena odgovarajućih agrotehničkih mjera. Voćke će se primiti i rađati redovno ako voćari primjenjuju savjete stručnjaka i sve mjere koje pospješuju njihov razvoj.

U prestupnim godinama, shodno narodnom vjerovanju, ne preporučuje se čak ni kalemljenje, ni proizvodnja sadnica voćaka. Stručnjaci i nauka kažu da je i to praznovjerica. Kada je kalemljenje sadnica u pitanju to bi značilo da obustavljanje kalemljenja u prestupnoj godini izaziva nestašicu mladih voćaka za sadnju, što nije praksa nigdje u svijetu. Stoga se može reći da je zbog praznovjerja izgubljena cijela godina.

Takva mišljenja su prevladala u narodu, tako da ljudi prilikom sadnje voća čak i stručnjake pitaju za savjet koji se odnosi na narodna vjerovanja. Dakle, ne postoji ni najmanja bojazan, koja je najčešće  prisutna u vidu sujevjerja, da će voće posađeno u prestupnoj godini rađati lošije nego ono posađeno bilo koje druge godine.

Vrtni centri KALIA raspolažu sa dobrim izborom sortimenta sadnica drvenastog i jagodastog voća, a za savjete o sadnji i uzgoju kontaktirajte našu stručnu službu.

Autor:
Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bijelo Polje