Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Muškatle - savršen izbor za terase i balkone

Muškatle pripadaju rodu Pelargonium. Spadaju u najpopularnije cvjetnice na našim prostorima, ne samo zbog specifične ljepote, već i zbog toga što su vrlo izdržive i lake za održavanje. Možete ih gajiti u mediteranskim i kontinentalnim uslovima, pa ove cvjetnice možete uočiti kako na sjeveru, tako i na primorju Crne Gore. Njihova njega je izuzetno jednostavna. Cvjetanje muškatli traje od proljeća pa sve do jeseni.

Najviše im pogoduju osunčane lokacije, ali zaštićene od podnevnog najjačeg sunca. Optimalna temperatura za gajenje je od 15 do 27°C. Na nižim temperaturama počinje njihovo propadanje. Zalivanje muškatli treba da bude redovno, ali umjereno. Previše vlage i pretjerano zalivanje izaziva trulež korijena i zato zemljište treba da bude ravnomjerno vlažno. Poželjno je da se gaje u manjim saksijama da bi se zemljište osušilo između zalivanja. Kada kupite muškatle, pravilan izbor zemljišata je jedan od ključnih faktora za njihovo gajenje. Pogoduje im zemljište krupnije granulacije, obogaćeno hranljivim materijama (preporučujemo supstrat Brill Typ 4 koji možete naći u vrtnim centrima KALIA).

Izbor saksije za gajenje ove cvjetnice može biti različit. Da li će to biti balkonjere, žardinjere ili pak viseće saksije zavisi od vrste muškatle koju uzgajate. Muškatle vole dosta prostora oko korijena i zemlja ne treba da bude previše zbijena. Tokom vegetacije neophodna je prihrana i to tečnim gnojivom za muškatle. Muškatle, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice ne smiju se orošavati preko lista (prskati). Krajem septembra kada prestane cvjetanje, uklanjaju se suvi i uveli cvjetovi. U kasnu jesen, muškatle treba skratiti na oko 20cm, ostaviti ih u prostoriji na temperaturi od 8 do 10°C.

Razmnožavanje muškatli se obavlja reznicama ili sjemenom. One se dijele na osnovu razlike u veličini cvijeta. Do sada je opisano preko 200 vrsta muškatli, ali one koje su najzastupljenije na našim terasama su:

1. Pelargonium peltatum ili takozvane viseće muškatle - predstavljaju idealan izbor za ukras vaših balkona i terasa. Spadaju u grupu najotpornijih . Idealne su za gajenje u žardijerama ili pak visećim saksijama. Cvjetaju od proljeća pa sve do toplih jesenjih dana. Boja cvijeta može biti crvena, bijela preko svih nijansi roze. Potrebno im je konstantno, ali ne obilno zalivanje.

                                                          

2. Pelargonium grandiflorum - engleske muškatle - za razliku od prethodnih, nešto su osjetljivije. Imaju krupan cvijet, različitih boja, vole dosta svjetlosti, poslije predcvjetavanja orezuju se grančice. Razmnožavaju se reznicama, vole rastresito zemljište. Prihrana im je obavezna, svakih 15 dana.

                                                          

3. Pelargonium zonale - ledene ili takozvene zonalne muškatle - najčešce se mogu uočiti na terasama i balkonima. Imaju dupli cvijet, crvene roze ili pak bijele boje. Odgovara im zemljište krupnije granulacije, traže obilno, ali umjereno zalivanje. Traju do kasno u jesen.

                                                                     

Sve navedene vrste možete naći u svim vrtnim centrima KALIA po jako povoljnim cijenama, a posebne savjete za sadnju, oržavanje i rasađivanje dobićete od naših stručnih službi. Bilo da gajimo viseće, ledene ili engleske, muškatle su svakako omiljene cvjetnice za dvorište ili terase. Ako se njeguje pravilno, daće pravi ukras vašem prostoru.

Autor:
Milica Đurović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Podgorica