Zimska priprema vaše bašte

Period “mirovanja” biljke je latentni period kada ona svoje funkcije svodi na minimum. Neki fizioloski procesi se prekidaju, dok se drugi i dalje odvijaju smanjenim intenzitetom (npr. transpiracija, transformacija organskih materija). Većina biljaka tokom zimskog perioda moraju biti izložene dejstvu niskih temperatura kako bi u proljeće normalno započele vegetaciju i cvjetanje. Ovaj period je idealan za obavljanje operacija koje bi pomogle biljkama da lakše započnu proljećni vegetacioni ciklus (orezivanje, prihranjivanje, okopavanje, tretiranje hemijskim preparatima tzv. zimsko prskanje…).

U slučaju da još niste očistili baštu od preostalog lišća i dr. otpada, krajnje je vrijeme da se i to uradi. Detaljno pregledate biljke i ustanovite kako su prezimile.

Sve drvenaste biljke imaju potrebu za orezivanjem. Orezivanje se obavlja iz više razloga:

  1. Poboljšavanje zdravlja biljaka (potrebno je odstraniti sve mrtve grane, povrijeđene, zaražene i grane koje smetaju drugima u svom rastu)
  2. Održavanje forme i posticanje dekorativnosti (jako je bitno da formu tj. habitus biljke održavate redovno, podsticanje biljke da redovno cvjeta, uklanjanje divljih izbojaka kod kalemljenih biljaka, uklanjanje vodopija tj.grane koje se javljaju u unutrašnjosti krošnje, a koje imaju malu ulogu u transpiraciji , a ugrozavaju izgled tj. habitus biljke)

  3. Orezivanje radi poboljšanja prinosa (orezivanje se vrši u zavisnosti od staroti, vrste, sorte, rodnog potencijala)

Kada biljka uđe u period “mirovanja” njene potrebe za hranljivim materijama su svedene na minimum. Đubriva koja treba da koristimo u tom periodu treba da sadrže što veći procenat kalijuma (YARA MILA 7-12-25 ili 7-20-28) koji poboljšava otpornost na niske temperature. Ova đubriva imaju produžen period razlaganja i omogućavaju biljkama dostupnost hraniva kada im je to najneophodnije.

Zimska zaštita biljaka hemijskim preparatima je neophodna mjera, kako bismo biljku što bolje zaštitili od brojnih štetočina i mnogih fitopatoloških bolesti koje prezimljavaju u nadzemnom dijelu biljke. Najbolji rezultati za suzbijanje štetočina se postižu kada se zimsko tretiranje obavlja u drugoj polovini februara ili početkom marta tj. pred samo kretanje vegetacije (obratite pažnju da u određenim djelovima Crne Gore (sjever) zbog niskih temperatura vegetacija kreće kasnije). Sredstva za zimsko tretiranje su: mineralna ulja i bakarni preparati (koriste se do faze formiranja pupoljaka). Molimo da se ne ustručavate da od naših inžinjera agronomije tražite sve potrebne savjete kako bi sačuvali svoju baštu.

Zemljište oko biljaka se mora redovno okopavati i plijeviti kako bismo suzbili korovske biljke i štetočine koje prezimljavaju u površinskom dijelu zemljišta. U ovom periodu se vrši priprema toplih leja i sjetva sjemena za rasad sezonskog cvijeća i povrća. Sve navedene operacije treba odraditi blagovremeno, a za nabavku đubriva, supstrata, hemijskih preparata, pribora za rezidbu, sjemenskog materijala, kao i neophodne savjete našeg stručnog obratite se bilo kojoj od naših devet maloprodajnih objekata.

Autori:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije - Vrtni centar KALIA Danilovgrad
Milena Grdinić, dipl.ing.agronomije - Vrtni centar KALIA Podgorica