Septembar je pravo vrijeme za...

Ako želite da formirate baštu ili da promijenite njen izgled - septembar je pravo vrijeme za to. A ako već imate svoj mali vrt, provjerite stanje Vaših biljaka u njemu. One koje su u lošem stanju, dotrajale ili Vam se prosto više ne dopadaju zamijenite novim biljkama. Bilo da se radi o zamjeni ili o formiranju novog vrta, možete početi sa planiranjem rasporeda i sadnjom zimzelenih biljaka. Pravi je trenutak da odete do nekog od Vrtnih centara KALIA i da na vrijeme izvršite rezervaciju, pogotovo ako se radi o većem broju biljaka.

Travnjake, žive ograde, ruže, sezonske cvjetnice prihranite još jednom u prvoj polovini septembra. Rjeđe zalivajte, a prije svakog zalivanja provjerite vlažnost zemljišta bilo da se radi o biljkama u bašti ili onim u saksiji. Izuzetak čine perene kao što su hrizanteme, u narodu poznate kao jesenje ruže (jesenčice), koje se spremaju za cvjetanje sve do prvih mrazeva. Njih obavezno prihranjujte jednom u 10 dana, uklanjajte korov i obilno zalivajte u toku cvjetanja.

Travnjak možete da formirate u toku čitave godine - ali je jesen ipak najbolje vrijeme za to. Zemlja je još uvijek topla i travna smjesa će se lakse ukorijeniti. "Semenarna" Ljubljana ima veliki izbor sjemena trava različite namjene - sjenovite ili osunčane površine - Oaza, Bled, Noblese, Osoja, Roznik, kao i Valentin - Shadow, Sport, Classic. Za pravilan izbor travne mješavine, konsultujte stručno osoblje naših vrtnih centara.

Ako već imate travnjak, pokosite ga, očistite od korova i izvršite aeraciju grabuljanjem ili aeratorom. Zemlja će biti rastresitija, a trava će brže i bolje rasti naredne sezone. Na ogoljenim mjestima u travnjaku možete izvršiti dosijavanje. "Semenarna" ima posebnu brzorastuću travnu smjesu- za dosijavanje - "Pika".

Živu ogradu takođe možete orezati ako ima potrebe, redovno uklanjajte korov i opalo lišće. Ruže tokom septembra samo blago orežite da ih loše vrijeme ne ošteti jer se glavno orezivanje vrši u proljeće. Takođe prorijedite zalivanje i odstranjujte redovno opalo lišće i precvjetale cvjetove.

Krajem septembra uklonite sezonske jednogodišnje cvjetnice. To je istovremeno trenutak kad možete početi sa sadnjom jesenjih lukovica. "Valentin" ima širok asortiman lukovica koji možete pronaći u našim Vrtnim centrima - lala, krokusa, narcisa, zumbula... U rano proljeće ćete imati raskošnu baštu punu živih boja i mirisa.

Sobne biljke koje su do sad bile napolju takođe unesite unutra i prorijedite zalivanje i prihranu.

Najvažnija stvar i najveće uživanje je svakako da brižljivo isplanirate izgled vaše bašte u zavisnosti od klimatskih uslova, površine sa kojom raspolažete, položaja terena i konačno - Vaših želja. Za sve nedoumice, savjete i pomoć, kontaktirajte bilo koji vrtni centar KALIA.

Autor:

Rada Radošević, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Pljevlja