Aranžiranje rezanog cvijeća

 Aranžiranje cvijeća je živa, veoma dinamična umjetnička forma sa vjekovnom tradicijom, koja zahtijeva pažnju i proučavanje. Savjeti se daju za boju, ravnotežu, količinu i omjer. Ravnoteža cvjetnog aranžmana je vrlo važna, kako fizička tako i vizuelna.

Kvalitetnom aranžmanu moramo prvo osigurati fizičku stabilnost, a to uključuje poznavanje mehanike aranžmana, vrste, veličine i količine materijala koji se koristi. Postizanje vizuelne ravnoteže aranžmana uključuje mjeru, proporcionalnost, boje kao i stvaranje centralne ili žarišne tačke u cvjetnom aranžmanu. Centralna ili žarišna tačka je mjesto u aranžmanu koje će nam prvo prirodno privući oko i vizuelno će nam izgledati kao da cijeli aranžman izvire upravo iz tog mjesta, tako da bas tu treba koncentrisati najjače boje, a oko njih blaže i svjetlije boje i oblike.

Mjera je takođe vrlo važna stavka kod planiranja cvjetnog aranžmana. Da bismo napravili aranžman ugodan za oko, veličine cvjetnih vrsta koje se koriste u istom cvjetnom aranžmanu ne bi smjele biti radikalno različite.

Kada govorimo o boji, način na koji se koristi može biti od presudnog značaja za uspješnost istog. Uopšteno govoreći, što je boja svjetlija, jarkija i toplija to će više dominirati u cvietnom aranžmanu. S druge strane, što je boja tamnija to će se vizuelno više uvlačiti u aranžman. Ako želimo životnom prostoru dodati boju, vedrinu, eleganciju i stil – jednostavno unesimo cvijeće i tako pojačajmo pozitivnu energiju, toleranciju i smirenost. Cvjetni aranžman ne smije da dominira već da uljepša i oplemeni opštu koncepciju i da postane dio enterijera.

Međutim, na kraju zapamtite da je odluka o veličini, proporciji i bojama cvjetnog aranžmana stvar ličnog ukusa tako da će se razlikovati od osobe do osobe. Stoga, sugerišemo da treba da razvijete svoje vlastite kritičke sposobnosti u ovom području, a vrtni centri KALIA Vam stoje na raspolaganju za sve Vaše “cvjetne” želje.

Autor:
Elma Lucević, dipl.ing.agronomije
Cvjetni centar KALIA Podgorica