Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Gajenje lavande

Lavandula officinalis, odnosno hibridna lavanda dostupna kod nas, predstavlja višegodišnju zimzelenu, žbunastu biljku, izuzetno aromatičnog mirisa, visine od 30 do 80 cm. Lavanda ima sivo zelene lancetaste listove, a u periodu jula i avgusta, odlikuje se tamno purpurnim, mirisnim cvjetovima čija intezivna aroma potiče od nakupljenog eteričnog ulja.

Ova biljka se može uspješno gajiti u našim krajevima, lako podnosi naše klimatske uslove, pa je stoga čest stanovnik naših bašti ili terasa. Ukoliko tek planirate da gajite ovu aromatičnu biljku, u daljem tekstu slijedi par jednostavnih savjeta za uspješno gajenje lavande. Sadnju je najbolje odraditi u proljećnim mjesecima, aprilu odnosno maju. Lavanda spada u termofilne biljke, i najraskošnija je ljeti, kada su temperature iznad 30C. Prilikom sadnje odaberite mjesto koje je najviše izloženo suncu, jer lavanda slabo uspijeva u polusjeni i sjeni. Da li ćete je gajiti u saksiji ili u žardinjeri, zavisi isključivo od vas. Ono što je neophodno za kvalitetnu lavandu na terasi jeste dobar odabir zemljišta. Ovoj purpurnoj cvjetnici odgovaraju propusna, dobro drenirana zemljišta, stoga, prije sadnje, na dnu saksije ili žardinjere treba staviti odredjenu količinu drenaže (glinopor).

                                                       

U pogledu zalivanja, lavanda je jednostavna za gajenje, zaliva se kada se prosuši zemljište, u ljetnjim mjesecima je to češće, jednom u 3 do 5 dana, a zimi se zaliva jednom mjesečno, jer usled niskih temperatura, višak vode u korijenu, moze da dovede do izmrzavanja biljke. Lavanda se može razmnožavati sjemenom ili reznicama i to vrlo uspješno. Ukoliko želite da formirate određenu formu lavande, potrebno je orezivati u periodu mirovanja (februar) i to prve godine starosti. U periodu ljetnjih mjeseci, bićete zaštićeni od ujeda komaraca, jer miris eteričnih ulja lavande odbija ove leteće insekte. Ukoliko želite da pospješite cvjetanje neophodno je uklanjati suve - precvjetale cvjetove i jednom mjesečno prihranjivati je sa đubrivima koji pospješuju cvjetanje (Yara ferticare 14-11-25, Cvetal, Plantella i dr.)

                                                     

Lavanda ima veliku primjenu u kozmetici, naime eterična ulja lavande se osim u proizvodnji parfema, koriste i u preparatima za njegu tijela. Osim toga poznato je da lavanda ima i antiseptično, odnosno umirujuće dejstvo.

Ovu jednostavnu biljku gotovo uvijek možete naći u vrtnim centrima "Kalia" širom Crne Gore, a u uz prave savjete naših inženjera, sigurna sam da će njen uzgoj biti uspješan.

Autor:
Milica Peruničić, dipl.ing. agronomije
Vrtni centar KALIA Podgorica