Zimski ukrasi vašeg vrta

Većina balkonskih saksija zimi je prazna. Ipak, i u hladnom razdoblju godine postoji mogućnost uređenja balkona veselim tonovima. Mi Vam predlažemo neke od njih:

 

 

Erika (Erica gracilis) - je zimzelena ukrasna biljka, koja potiče iz Južne Afrike. Raste 10 do 30cm u visinu. Listovi su zeleni, dekorativni, u vidu iglica. Cvjeta s jeseni i tokom zime, ružičasto bijelim cvjetovima. Cvjetovi su zvonastog oblika.
Zahtijeva osunčano ili polusjenovito mjesto, i kisjelo zemljište. Ova ukrasna biljka traži orezivanje, i to odmah nakon cvjetanja. Tada treba ukloniti cvjetne grančice koje su uvele.
Voli vlagu, pa je neophodno redovno zalivanje. Zemlja za sadnju treba da bude rastresita, i propusna. Razmnožava se reznicama.
 

 

Ciklama (Cyclamen persicum) - je višegodišnja krtolasta biljka koja formira bokor. Vodi porijeklo iz Male Azije i Sjeverne Afrike. Raste 5 do 30cm. Zavisno od varijeteta, listovi su dužine 3-15 cm, srcastog oblika, sa srebrnkastim šarama.
Cvjeta od oktobra do februara (ružičasti, crveni, bijeli, rozi, ili kombinacija dvije boje).
Zahtijeva dobru osvijetljenost, ali ne direktnu sunčevu svjetlost, osim u toku zime. Tokom cvjetanja potrebno je zalivanje svaka 2-3 dana. Prihrana se vrši svakih 15dana, prihranom za cvjetajuće biljke, ferticare 14-11-25, kristalon,...Nakon cvjetanja potrebno joj je apsolutno mirovanje kako bi obnovila rezerve u krtoli. Ne smije se orošavati.
 
Skimija (Skimia japonica) - je ukrasni zimzeleni žbun sa crvenim bobicama. Zimi izgleda atraktivno. To je dvodoma biljka, koja se može saditi i u vrtovima i u žardinjerama. Ne zahtijeva neku posebnu njegu. Odgovaraju joj polusjenovita i sjenovita zaštićena mjesta Jako sunce joj usporava rast, a listovi blijede i žute. Zato se preporučuje sadnja na sjevernoj strani.
Voli vlažna, kisjela zemljišta. Dobro uspijeva ispod četinara. Da bi se dobro ukorijenila i lako preživjela hladne dane, najbolja sadnja je u jesen. Ne treba je saditi previše duboko jer može izostati cvjetanje.
Veoma dobro podnosi kako visoke tako i niske temperature. Preko zime je ne treba previše zalivati, da ne bi istrulio korijen.
Može se prihranjivati tečnim ili vodotopivim đubrivima (1mjesečno). Radi kompaktnijeg izgleda i kontrolisanja visine može se orezivati.

Sve navedene biljke, kao mnogo veći izbor naći ćete u svim Kalijama.

Autor:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad