Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Dalija

Dalija (Dahlia) ili georgina je baštensko cvijeće koje vodi porijeklo iz planinskih predjela Meksika. Najbolje uspijeva na sunčanoj poziciji u bašti. Dugo cvjeta. Dalija ima zeljastu i kratku stabljiku, a raste u visinu od 30cm do 3m. Listovi su zeleni ili crveno-metalne boje. Cvjeta u periodu od jula do oktobra sa cvjetovima koji mogu biti bijeli, crveni, narandžasti, žuti, rozi, ljubičasti itd.

Cvijet dalije se zapravo sastoji od mnostva sitnih djelova koji čine razne oblike cvjetnih glavica, pa se tako dijele na jednostavne, kuglaste, pom-pon ili kaktus dalije. Cvjetovi se takođe razlikuju i po veličini, pa tako postoje dalije sa minijaturnim cvjetovima, ali i one čiji cvjetovi imaju prečnik i do 25cm.

                                                                

Njega dalija: Dalija je vrlo prilagodljiva bilka i jednostavna za gajenje. Traži redovno zalivanje tokom ljeta. Na zemlju oko biljaka poželjno je da stavite malo ukrasnog malča koji osim dekoracije služi i za umanjivanje isparenja vode iz zemljišta, te supstrat duže vremena ostaje vlažan. Za pravilan uzgoj i ako hoćete da vas dalija nagradi lijepim cvjetovima neophodno je da je prihranjujete tokom čitavog ljeta. Najbolja varijanta prihrane je jarino djubrivo 15-30-15 koju mozete naci u nasim radnjama.

                                                               

Sadnja dalija: Dalije mozete saditi pojedinačno i zbirno. Sadnja dalija počinje u martu i aprilu. Niske sorte sadite u razmaku od 10cm, a visočije od 30-40cm sve na dubini od 10cm. U našim radnjama možete. osim lukovica, naći i gotove sadnice izvrsnog kvaliteta. Ako ih sadite u bašti zalivajte ih cešće, dok biljke u saksiji treba zalivati umjerenije da lukovice ne bi istrulile. Ne vezano za odabir vrste ili načina sadnje, uz pravilno održavanje imaćete predivnu baštu kojoj će mnogi zavidjeti.

Slađana Andrović
Cvjetni centar KALIA Bar