Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Lukovice cvijeća

Lukovice se ubrajaju u biljke koje je najlakše uzgajati ukoliko im se obezbijedi dobro drenirano tlo i sunčana pozicija.  Neke lukovičaste biljke, poput zumbula, idealne su za uzgoj u saksijama na prozorskoj dasci dok se tulipani ili narcisi mogu saditi grupno čineći predivni proljećni aranžman u dnevnom boravku.

Prije sadnje lukovica trebamo voditi računa o sledećim parametrima:
- Prilikom kupovine, moramo voditi računa da one budu čvrste, zdrave i neoštećene. Ne treba kupovti lukovice koje su smežurane, osušene, pokrivene sa plijesni.

- Odabir  lukovica prilagoditi sezoni sadnje:
  - Na proljeće saditi isključivo proljećne lukovice koje se sade od februara do maja mjeseca, a cvjetaju od početka ljeta do kasne jeseni (to su prvenstveno: dalije, begonije, ljiljani, kale, gladiole, amarilisi, kane, frezije, ranunkule…). Proljećne lukovice najbolje je saditi kada opasnost od mrazeva nestane. Dubina sadnje zavisi od vrste. Dalije i begonije treba posaditi neposredno ispod površine, dok gladiole, ljiljane treba posaditi na dubini dva puta većoj od samih lukovica. Razmak izmedju lukovica varira i zavisi od njene krupnoće i kreće se od 10 cm do 40 cm.
  - Jesen je idealno doba za nabavku i sadnju lukovičastog cvijeća koje će cvjetati od proljeća pa do ranog ljeta (lale, krokusi, narcisi, zumbuli, alijum, irisi, fresije, amarilisi…). Sadnja ovih vrsta lukovica obavlja se od septembra do decembra mjeseca.

- Prilikom sadnje ne preporučuje se dodavanje stajnjaka, već neko kompleksno mineralno djubrivo kao npr. YARA 7-12-25 ili YARA 7-20-28 ili neko slične NPK formulacije. U proljeće poslije cvjetanja prihranu možemo vršiti i sa 30 g/m2 YARA 23-7-7 da bismo obezbijedili porast novih lukovica koje će cvjetati naredne godine ( lukovice koje su otporne na niske temperature)

                                                              

Lukovice niskog rasta saditi ispred onih višeg rasta. Poželjno ih je saditi u grupama jer tako izgledaju atraktivnije. Ranocvjetajuće lukovice kao npr. krokuse možete posaditi preko cijelog travnjaka ravnomjerno, kako biste postigli prirodni efekat. Neke lukovice, poput zumbula, idealne su za uzgoj u teglama ili saksijama, dok se narcisi i lala mogu saditi grupno čineći predivni proljećni aranžman na vasoj terasi. Lukovice možete saditi u posude koje su proizvedene za tu namjenu i tek ih onda spustiti u rupu koja je namijenjena za sadnju. Ovakav način sadnje se sve vise koristi, jer olaksava vađenje lukovica koje su osjetljive na mraz. Ove posude možete kupiti u našim vrtnim centrima.

Krajem avgusta, u vrtne centre KALIA stigla je nova isporuka jesenjih lukovica, već dugo vremena prisutnog proizvođača - Semenarna Ljubljana (brend "Valentin"). Proizvođač se potrudio da na svakom pakovanju navede sve što je neophodno da znate prilikom sadnje (vrijeme sadnje, dubina, razmak), kao i karakteristike same vrste (visina rasta, boja,…). Posjetite nas i zajedno ćemo odabrati lukovice za Vašu baštu ili terasu.

Autor:
Bojana Brujić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Podgorica