Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Klematis

Proljeće je vrijeme kada želimo svoje dvorište spremiti kao idealan kutak za boravak na suncu. Ukoliko imate slobodan dio terase ili pak dvorišne ograde, clematis je idelna biljka za vas.

Spada u grupu penjačica koje uljepšavaju terase i dvorišta širom svijeta. Clematis je raznovrsna penjačica koja broji više od 250 opisanih vrsta.  Razlikuju se po morfologiji, vremenu cvjetanja, načinu razmožavanja itd.

U našim podnebljima se najviše uzgaja Clematis Jackmanii. Spada u grupu listopadnih penjačica i može narasti od 2 do 4m. Evo par savjeta o načinu uzgoja ove nadasve interesantne penjačice. Clematis se sadi u proljeće, od marta pa sve do kraja maja. Prije sadnje potrebno je pripremiti  teren za uzgoj ove cvjetne ljepotice. Clematis raste isključivo uz potporu, tj. podlogu uz koju će se širiti. To može biti zid terase, dvorišna ograda, pletena žica ili neki drugi vid podloge na koji možemo usmjeriti rast Clematisa. Prilikom odabira prostora, jako je bitno da budeće mjesto cvjetnice ima minimum  5 do 6 sati direktnih sunčevih zraka. Ukoliko imate dvorište, iskopajte rupu dubine 60-80cm i na dnu rupe postavite sloj drenaže (pijesak, šljunak, glinopor), zatim sloj treseta. Postavite biljku na sredini i dodajte prepostali treset, a potom dobro zalijte. Isti postupak je i kod uzgoja Clematisa u saksiji. Clematis ,,voli“ rastresito i dobro propusno zemljište stoga je drenaža neophodna.

                                                                                 

Clematis jednako dobro uspijeva kako u mediteranskim, tako  i u kontinetalnim klimatskim uslovima. U periodu rasta se obilno zaliva, i to po mogućnosti kišnicom. Jedan od uslova koji je neophodan ovoj penjačici da formira cvjetni tepih jeste kvalitetna prihrana koju je potrebno primijeniti svake treće nedjelje. Ono što vam preporučujemo od prihrane su: Plantelina tečna djubriva koja možete naći u svim našim maloprodajnim objektima širom Crne Gore. Cvjeta od maja pa sve do kraja oktobra, i to u nijasama bijele, ljubičaste, roze, tamno plave i žute. Za uspješno gajenje prve godine rasta clematisa, neophodna je i kvalitetna rezidba i to u periodu kada biljka miruje, tj. kada nije u vegetacionom periodu. Orezuje se se u visini do 40 cm. Razmnožava se reznicama kao i većina penjačica i to na sljedeći način: Uzmite reznice veličine 10-15 cm sa dobro razvijenih i zdravih biljka. Uklonite lišće sa reznica i umočite ih u supstrat za ožiljavanje koje možete naći u našim centrima. Ukoliko pak želite da presadite Clematis to je poželjno odraditi u toku februara do aprila.

Za sve dodatne savjete oko uzgoja Clematisa, možete konsultovati naše agronome u vrtnim centrima Kalia širom Crne Gore.

Milica Peruničić