Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Krasula (Crassula ovata)

Krasula pripada grupi sukulentnih biljaka. Vodi porijeklo iz Južne Afrike. Karakterišu je veoma mesnati listovi, drvenasto prirodne forme.

 

Nalik je malom drvetu. Listovi su 3-7cm dužine, ovalni, srebrnasti, blijedo zelene do tamno zelene boje (u zavisnosti od vrste). Imaju sposobnost da u svojim listovima nakupljaju i dosta zadržavaju veliku količinu vode, zbog čega se zaliva vrlo rijetko (akumulira vodu svojim listovima). Mada, u zavisnosti od spoljne temperature, visine sobne temperature, vlažnosti vazduha, kao i godišnjeg doba, normalno je da je potreba za zalivanjem različita. U proljećnim i ljetnjim mjesecima se češće zaliva (kada se zemlja isuši), dok je u toku cijele zime dovoljno da se zalije 1 ili 2puta. Ukoliko se drži u toploj prostoriji zalivanje mora biti nešto češće. Treba biti obazriv sa vodom, kako ne bi došlo do truljenja korijena.

                                                                      

Tokom ljeta, može se iznijeti vani, čak joj i više odgovara, ali nikako ne smije biti izložena direktnom suncu, već u polusjeni. Ne smije se izlagati temperaturi nižoj od 10C jer je njen korijen vrlo osjetljiv i može da smrzne. U situaciji kada joj nedostaje svjetlosti može doći do promjene oblika listova, kao i do opadanja istih. Ukoliko iz nekog razloga dođe do opadanja listova ili proređivanja biljke, ona se može orezati, kako bi dobila na gustini. Pogodna je i za bonsai. Neke vrste Krasule cvjetaju u periodu od zime do proljeća. Cvjetovi budu prečnika 1-3cm, zvjezdasti, grupisani u bjeličaste bokore, na vrhovima grančica. Veoma je dekorativan cvijet. Prilikom presađivanja koristi se zemlja za kaktuse. Presađivanje se vrši kada preraste postojeću saksiju, u pravom smislu. Odgovara joj plića saksija. Razmnožava se iz lista ili iz stabla (tj.izdanka ili pelcera). Bolesti i štetočine će je rijetko napasti.

                                                                     

Sinonimi:japansko drvo novca, parica, dolar drvo...

Marija Stevanović,Belma Demirović

Vrtni Centar Kalia Danilovgrad