Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Cvijeće govori

Ljudi svakoga dana, svakog časa, u cijelom svijetu poklanjaju bogate i skromne bukete cvijeća, a povodi su različiti. Za mnoge žene je najljepše da dobiju cvijeće bez ikakvog posebnog povoda, recimo iz ljubavi.

Za Dan žena, nema prikladnijeg poklona od cvijeta. Ali, u zavisnosti od toga kome želite da ga poklonite, izabraćete boju. Pa tako crvena boja označava ljubav, ljepotu, hrabrost, bijela čistoću i mir, odaje osjećaj nježnosti , žuta budi osjećaj sreće i radosti, simbol je prijateljstva, plava je boja smirenosti i vedrine. Izbor cvijeta takođe ima značenje: ruža je simbol ljubavi, orhideja, cvijet naglašene ljepote, predstavlja ukus i nježnost osjećanja darodavca. Karanfil je simbol nježnosti i osjećajnosti, a kala elegancije i luksuza.

                                                             

Pred nama je, dakle, 8. mart praznik u kome se, gotovo po tradiciji, poklanja cvijeće voljenoj osobi, majci, baki, koleginici, drugarici… Treba znati da buket ili cvijet uvijek treba držati u lijevoj ruci uspravno, kako bi desna ruka bila slobodna za čestitanje. Francuzi i Englezi, recimo, smatraju da buket treba da se pokloni uvijek  ‘’umotan’ ’jer je i to poklon. Buket ili cvijet  žena prima, zahvaljuje se i stavlja u posebnu vazu (svaki buket se stavlja u posebnu posudu, kako bi se uvažio darodavac) ili od njega, ako je u tome vješta, pravi stoni aranžman. Uobičajeno je kod nas da se poklanjaju ruže, karanfili, gerberi, orhideje,kale…

 

 

                                                                

Šta treba uraditi prije nego što se cvijeće stavi u vazu? Vazu napuniti do trećine vodom sa česme i sačekati da voda dobije sobnu temperaturu. Treba odstraniti svo lišće koje će biti u vodi, dakle do visine od nekoliko centimetara iznad nivoa vode u vazi. To je zato što lišće brzo truli u vodi. Nakon toga stabljiku treba skratiti oštrim nožem (1 do 2cm) i to pod vodom, kako vazduh ne bi ušao u sprovodne snopiće i otežao kretanje vode do cvjetova i pupoljaka. Količina vode zavisi od vrste cvijeća u vazi. Ruže, karanfili i hrizanteme vole dosta vode u vazi. Cvijeće u vazi ne podnosi direktno sunce, promaju, ni blizinu grejnih tijela. Ukoliko je moguće, noću ga treba premjestiti u hladniju prostoriju. Dodatkom komadića drvenog uglja, aspirina, kocke šećera ili tečnog đubriva produžava se vijek trajanja cvijeća u vazi.

 

                                                             
8. mart je samo jedan dan u godini, a prilika za poklanjanje mnogo,zato kad god se sjetite poklonite cvijeće! Povodom predstojećeg praznika vrtni centri KALIA raspolažu sa bogatom ponudom saksijskog cvijeća, gotovih cvjetnih aranžmana, buketa, korpi. Posjetite nas!

Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bijelo Polje