Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Aeschynanthus - njega i održavanje

Aeschynantus (var. Mona Lisa, Twister) potiče sa juga Azije. Višegodišnja je, cvjetna i veoma dekorativna je biljka. Pripada grupi cvjetajućih sobnih biljaka, padajuće forme, sa mesnatim, sjajno-kožastim listovima (dužine 3-5cm) i cvjetovima nalik trubicama (u različitim tonovima crvene boje).

Cvjeta obilno, na vrhovima grana (cvjetovi su dugi oko 5cm). Ljeti se može iznijeti vani, ali se ne smije držati direktnom suncu. Zimi voli veoma svijetlo mjesto. Tokom čitave godine zaliva se jednom nedeljno. Voli orošavanje (vlažnost vazduha) više puta u toku nedelje. Može se presađivati svakog proljeća, ali samo za jedan broj veću saksiju. S obzirom da je padajuća forma, poželjno ju je saditi u visećoj saksiji. Može narasti 60-70cm.

                                                     

Što se tiče prihrane - ona se obavlja tečnim đubrivom za cvjetajuće biljke (Plantella ili Cvetal) - u periodu od maja do septembra svakih 15 dana, dok je u ostalom periodu dovoljno jednom mjesečno. Poželjno je da se ne pomjera kada se formiraju pupoljci, jer bi mogli da otpadnu. U proljeće se mogu orezivati krajevi stabljike kako bi se postigla bolja razgranatost. Postoji više varijeteta ove biljke - ali se sve održavaju na isti način.

                                                     

Za sve dodatne savjete o ovoj predivnoj puzavici - obratite se stručnom osoblju naših Vrtnih centara.

Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad