Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Nolina ili "slonova šapa"

Nolina (Nolina/Beaucarnea Recurvata) pripada porodici Agava, tj sukulentnih biljaka, što nam u startu govori da je vrlo jednostavna za gajenje. Stoga, ako niste iskusni u gajenju cvijeća, nolina je za početnike pravi izbor.

Ova, jako dekorativna biljka, vodi porijeklo iz polupustinjskih predjela. U prirodi može dostići visinu i do 10 metara, dok kao sobna biljka nolina raste jako sporo. Mlađe biljke imaju lisnu rozetu i donji zadebljali dio stabla koji podsjeca na slonovu šapu, pa otuda i njen narodni naziv.

                                                               

Temperatura: Idealna temperatura za gajenje je od 12­-15 stepeni C tokom zime, dok se tokom toplih ljetnjih mjeseci može uspjesno gajiti na sobnoj temperaturi uz svakodnevno orošavanje. Svjetlost: Nolini itekako pogoduje prozračno mjesto jer spada u grupu heliofilnih biljaka tj. biljaka koje vole svjetlost.. Zalivanje: Najviše pažnje zahtijeva tokom zalivanja, stoga nolinu treba zaliti kada se zemlja dobro prosuši. Prvi znak prepoznavanja viška vode u korijenu jesu žuti listovi koje treba ukloniti i dozvoliti da se zemlja isuši.

Presađivanje: Zbog sporijeg rasta, nolina se presaĐuje jednom u dvije godine i to po mogucnosti, u pliĆu saksiju kako bi se istaklo dekorativno stablo i postigao vizuelni efekat. Prihrana: Kao svakoj biljci, nolini je potrebna hrana, stoga ova biljka zahtijeva nedeljno prihranjivanje teČnim Đubrivom za zelene biljke (Plantella, Cvetal, valentin).

                                                                

Ovu dekorativnu biljku, kao i neophodne savjete za njeno održavanje možete naći u svim KALIJAMA.

Milica Đurović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Podgorica