Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Gajenje brusnice

Brusnica (Vaccinium macrocarpon / Vaccinium vitis ideae) potiče iz sjeverne Amerike. U pitanju je zimzeleni grm visine oko 30cm, sa bijelim cvjetovima i crvenim plodovima bobičastog oblika. U morfološkom smislu kod brusnice razlikujemo dva tipa grana: vertikalne i puzeće (koje se horizontalno spuštaju po površini zemljišta).

U prvoj i drugoj godini vertikalne grane rastu uspravno, a kako postaju sve više, savijaju se i padaju po zemlji pri čemu samo vrhovi grana ostaju uspravni. Na samim vertikalnim granama razvijaju se cvjetovi odnosno plodovi. Listovi na biljci ostaju 2-3 godine. Lišće brusnice je tokom ljeta sjajno i tamno zeleno, a zimi tokom perioda mirovanja gubi hlorofil i postaje crveno. Korijen je dubok svega par centimetara.

GAJENJE I NJEGA - Tradicionalno se gaji na močvarnim zemljištima ali u poslednje vrijeme dobre rezultate daje i na suvim zemljištima. Potreban joj je:
-Visok nivo podzemnih voda 20-80cm zbog vrlo plitkog korijena,
-Zahtjeva kiselu sredinu ph 3,5-5 humusna ili pjeskovita zemljišta sa visokim zadržavanjem vode na maloj dubini.
-Traži ravno zemljište, a u struktiri preferira pjeskovita zemljišta,
-Temperatura je vrlo čest limitirajući faktor. Temperature do -10 stepeni celzijusa podnosi, a niže od toga, posebno praćene vjetrom dovode do izmrzavanja listova i pupoljaka.
-Traži velike količine vode, a zbog plitkog korijena se u bilo kakvom nedostatku vode brzo suši. Ukoliko su temperature visoke potrebno je navodnjavanje orošavanjem da bi se nadoknadio gubitak vlage. Optimalna temperatura za rast i razvoj brusnice je od 17-25 stepeni celzijusa. Niže temperature od ovih usporavaju rast i zrijevanje ploda, a visoke temperature stvaraju ožegotine na plodu i sprečavaju razvoj crvenila ploda.
-U pripremi zemljišta sem velikih količina organskog đubriva, dodaje se sumpor u prahu kao i 15 kg/ha UREA i 50 kg/ha-YARA MILA 7:20:28. Takodje, 3-4 puta se vrši prihrana UREOM.

                                                 

RAZMNOŽAVANJE  - Brusnica se najčešće razmnožava reznicama i to od sredine februara do kraja marta. Razmnožavanje se vrši tako što se skidaju reznice dužine 5-10cm i postavljaju na dubinu od oko 3cm. Ožiljavanje reznica se izvodi u zatvorenom prostoru u staklenicima ili plastenicima i ono traje 35-40 dana, nakon čega se mogu gajiti u otvorenom polju. Da bi se dobro ožilile potrebno je obezbijediti dovoljno vlage, ali ne da budu potpuno u vodi. Sadnice brusnice se obično dobro primaju ali je osnovno obezbijediti im pravilno i redovno navodnjavanje. Neposredno pred sadnju, ožiljene sadnice treba držati u vodi da se ne isuše.

U zavisnosti od područja i klimatskih faktora sadnju je najbolje izvesti od aprila do sredine maja. Posađene sadnice se konstantno navodnjavaju, a najbolje ih je orošavati. Brusnica ima niz ljekovitih svojstava. Nezaobilazna je namirnica u prevenciji srčanih oboljenja. Ne sadrži masti, holesterol i ima jako malo natrijuma. Sadrži niz materija koje povoljno djeluju na srce. Smanjuje trigliceride i holesterol i pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Blagotvorno djeluje na mokraćne kanale, bešiku i prostatu. Brusnica spada u namirnice koje su najveći antioksidansi. Antioksidansi su supstance koje štite ćelije, a samim tim i tijelo od uticaja slobodnih radikala, koji izazivaju kancerogena oboljenja i oboljenja srca. Svakako brusnica je jedna od najljekovitijih biljaka na našem području.

Miloš Guberinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Berane