Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Narcis - simbol ponovnog rođenja

Narcis, jedan od prvih cvjetova koji u proljeće proviri ispod sniježnog prekrivača, označava novi početak, utjehu i ljepotu koja dolazi nakon duge zime. Još od antičkih vremena simbol je ponovnog rođenja.

Cvijet je dobio ime po Narcisu, liku iz grčke mitologije. Kako kaže legenda, Narcis, sin vječnog Boga Kefisa i nimfe Liriope, živio je u Grčkom gradu Tepsiji. Bio je prelijep mladić. Jednoga dana, dok je bio u lovu, vidjela ga je i zaljubila se u njega nimfa Eho. Pošto ju je odbio i na taj način joj slomio srce, Eho je zatražila od Nemezis, boginje osvete, da i njega kazni istom patnjom. To je i učinjeno. Jednoga dana, žedan nakon lova, Narcis se nagnuo nad vodu da se napije. Stojeći tako nad vodom, Narcis ugleda svoj odraz i istog trena se zaljubi, ali što je više pokušavao da zagrli sebe i poljubi usne koje mu se primiču, to se više razočarava i pati jer shvata da je to nemoguće. Oplakuje svoju sudbinu. Vječno odvojeni od objekta svoje ljubavi, on prvi put doživljava gubitak i tugu. Legenda kaže kako je od tuge i umro na obali, te se u trenutku smrti preobrazio u cvijet. Oni koji su tražili njegovo tijelo, pronašli su samo cvijet i nazvali ga po njegovom imenu-NARCIS. Zbog ove legende su narcisi simbol samoljubivosti, samodopadljivosti i neuzvraćene ljubavi. Ali ovaj cvijet, koji medju prvima nikne iz sniježnog prekrivača, simbol je i ponovnog buđenja, rođenja i novog početka.   

                                                                      
                                                     


Narcis je veoma popularan u našim krajevima. Prvenstveno zbog ljepote, ali, ako nijeste znali, narcis je višegodisnja biljka iz roda Narcissus i porodice lukovičastih biljaka Amaryllidaceae. Gaji se kao ukrasna biljka, ali, sadrži izvjesne otrovne supstance, pa zato butite oprezni pri gajenju. Narcisa ima mnogo vrsta i sorti, vrlo različitih kako po obliku cvijeta tako i po rastu. Listovi su izduženi, tanki, sabljasti,plavozelene boje, narastu 30-40cm visine, a između njih se probijaju predivni cvjetovi. Narcis cvjeta od marta do maja mjeseca. Cvjetovi su zvjezdasti, većinom svijetlo žute boje, vrlo prijatnog mirisa. Postoje jednostavne i duple sorte. Svako stablo nosi ili jedan ili više cvjetova, što, naravno, zavisi od sorte.

U jesenjem carstvu cvjetova lako se zaboravi da je vrijeme pripreme za sljedeću cvjetnu sezonu. Ko želi da mu narednog proljeća u bašti i na travnjaku cvjetaju narcisi, ovih nedjelja mora da se dohvati ašova i posadi lukovice svoje omiljene sorte. Lukovice se sade u zemlju bogatu humusom na dubini 10-15cm (sve lukovice sade se na 2-3 puta vecu dubinu od visine lukovice). Obratite pažnju da razmak izmedju lukovica bude oko 10cm. Pri sađenju treba dio sa korjenastim končičima da se postavi nadolje, a zašiljen vrh okrene prema gore. Posađene lukovice zahtijevaju stalnu vlagu, pa se u slučaju suvljeg vremena moraju zalivati, ali pazite dobro i da, od pretjeranog zalivanja, nijesu u vodi, jer će u tom slučaju istrunuti.

                                                         

U proljeće kada narcisi precvjetaju cvjetove treba ukloniti. Listovi se ostavljaju da još rastu najmanje šest nedjelja i prirodno uvenu, i na taj način stvore samostalno humus za lukovice koje će procvjetati i sljedeće godine. Najčešće (u zavisnosti od proizvođača lukovica), nije potrebno da se narcisi ponovo sade, jednom posađeni mogu ostati na istom mjestu godinama. I nakon druge i treće godine od sadnje davaće sve veći broj cvjetova. Kako se grmovi narcisa svake godine povećavaju, s vremena na vrijeme potrebno ih je izvaditi iz zemlje i razdijeliti. Idealno vrijeme za diobu lukovica narcisa je kasno ljeto.

                                                         

Velika je prednost što se narcis može posaditi na mnogo mjesta u vrtu, budući da podnosi i sunčana i djelimično zasijenjena mjesta, travnjake, mjesta pod stablima ili grmovima. Raste gotovo na svim tipovima zemljišta, ali najviše mu odgovara drenirano zemljište. Gotovo sve vrste su otporne na zimu. Svake druge godine u vrijeme izbijanaja narcisa, zemlji treba dodati kompost ili organsko đubrivo. Od narcisa bježe krtice i miševi, za koje, sa druge strane, lukovice lala i ljiljana predstavljaju pravu poslasticu. Narcisi se sade najčešće u vrtovima, ali za uzgoj mogu poslužiti i saksije ili žardinjere, dekorativni lonci i činije, glinene posude. Jako su važni i kao rezano cvijeće. Dodatni šarm daju im i vrste koje mirišu. Njega narcisa je jednostavna, ali ako im se posveti samo malo pažnje, cvjetovi će biti veći, a cvjetanje obimnije. Dobar izbor velikog broja sorti lukovica narcisa stoji vam na raspolaganju u svim vrtnim centrima KALIA.

Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bijelo Polje