Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Japanski javor - Acer palmatum

Japanski javor (Acer palmatum) je samonikla vrsta u Japanu, Koreji i Kini, a širom svijeta se gaji kao ukrasno stablo. Raste u visinu od 5-8m. Ima kupastu krošnju. Kod nekih vrsta u samoj bazi stablo počinje da se grana i samim ti dobijamo nevjerovatne forme.

 Grančice i peteljke su glatke, listovi se sastoje od 5-9 listića nazubljenog ruba. Između listića duboki su rezovi, zbog čega list izgleda kao široko otvorena ruka sa raširenim prstima. Vrijednost japanskog javora je u njegovom listu, koji mijenja boju tokom godine. Spektar boja se kreće od zelene, narandžaste, crvene, roze i niza kombinacija. U jesen, crvena boja postaje intenzivnija.  Cvjetovi su ljubičasto - crvene boje. Oplođeni cvjetovi razvijaju se u krilate plodove, koji su u paru na kratkim peteljkama. Ima mnoštvo kultivara. Najbolje uspijeva u umjereno vlažnim, blago kisjelim, plodnim zemljištima. Ne bi trebao biti izložen jakim vjetrovima. Voli svijetle pozicije, ali ne sa direktnom sunčevom svjetlošću, najbolje u polusjeni. Najbolje ga je saditi u bašti, ali ukoliko imate želju da ga imate na vašoj terasi, možete ga posaditi u adekvatnu saksiju i redovno njegovati.

                                                     

Za održavanje potrebno je koristiti odgovarajuću prihranu za zelene biljke i odabrati prihranu za period godine kada biljku prihranjujete. Ova biljka nema agresivan habitus, sveden je tako da biljka sama stvara dekorativnu formu pa iz tog razloga orezivanje nije neophodno. Orezivati isključivo u periodu mirovanja biljke i to samo uklanjanjem slabih i suvih grana. Ako imate ideju za neku novu dekorativnu formu možete je orezati drastičnije, ali obaveno da to bude faza mirovanja biljke. Japanski javor je jako osetljiv na pepelnicu, koja se ne smatra najopasnijim oboljenjem koji napada javor. Opasnu bolest koju nije lako izliječiti je traheomikoza koja zatvara sprovodne sudove i najčešće ubija cijelo stablo. Uz adekvatnu zaštitu i savjete naših inženjera mozete na vrijeme tj. preventivno zaštititi biljku.

                                                     

Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije - Vrtni centar KALIA Danilovgrad
Milena Grdinić, dipl.ing.agronomije - Vrtni centar KALIA Podgorica