Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Bogumila

Bugenvilija ili bogumila (lat. Bougainvillea sp.) je monokotiledona ukrasna tropska biljka. U raznim krajevim svijeta nosi drugacija imena. Na crnogorskom primorju nazivaju je bogumila, a na Filipinima i Tajlandu zovu je i papirni cvijet zbog njenog izuzetno zanimljivog izgleda i prozirne teksture koja podseća na papirus.

Porijeklom je iz Latinske Amerike, a na nas kontinent je donešena u 19. vijeku. Bogumila je ubjedljivo najatraktivniji i najljepsi ukras nasih dvorista. Ono što je karakteristično za ovu biljku jesu sitni, beli, jednostavni cvetovi skriveni unutar brakteja raznih boja. Brakteje mogu imati razne nijanse boja - od bele, žute, oranž i crvene, do pink, lila.

                                                                      

Postoji oko 300 različitih vrsta ove biljke. Zahtijeva umjereno vlažnu i dobro propusnu zemlju, obožava mnogo sunca i traži toplo stanište na kojem tokom godine minimalna temperatura ne pada mnogo ispod nule (neke vrste mogu da istrpe temperature do – 7 C). Ne podnosi višak vode u supstratu. Ukoliko se gaji u žardinjerama naš savjet je da se ispod ne drži podmetač koji bi to i izazvao. Prevelika količina vlage dovodi do toga da Bugenvilea počne da gubi listove ili da neće da cveta ili da ugine zbog truljenja korijena. Za prihranu koristiti prihrane bogate fosforom uz dodatak gvožđa i magnezijuma. Ukoliko se gaji u optimalnim uslovima cvetovi, odnosno brakteje, traju od 4 do 6 nedelja. U nepovoljnim uslovima gajite je kao bonsai varijantu, niži cvjetni žbun ili mini stablo sa cvjetnom krošnjom, tj. kao biljku sa manjim habitusom, kako biste je lakše sačuvali od niskih temperatura tokom zime. 

                                                                     

Papirni cvijet je prilično otporan na štetočine, ali se može desiti da ga napadnu mravi, crvi i vaši. Izuzetno brzo raste, ukoliko se ne orezuje, ova drvenasta, bodljivaka puzavica može za jednu sezonu da naraste i do nekoliko metara, a ukupna visina može da dostigne i 12 metara. Ukoliko ne želite da izgleda divlje i zapušteno, već želite da je koristite kao sobnu biljku, redovno obrezivanje i oblikovanje je prijeko potrebno. Iako je osetljiva na mrazeve, može se gajiti kao saksijsko cveće ili u visećim korpama i u hladnijim klimatskim uslovima. Sa druge strane, obzirom da je izuzetno otporna na sušu, idealna je za predele sa toplim klimatskim uslovima. Kako je njena otpornost na soli izuzetno visoka, odličan je izbor za Vaše baste na primorju. Može da se razmnožava reznicama, korjenovim izdancima ili kalemljenjem.

Lidija Perutović, Vrtni centar KALIA Bar
Milena Grdinić, dipl.ing.agronomije, Vrtni centar KALIA Podgorica