Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Gajenje hortenzije (Hydrangea)

Hortenzija (Hydrangea sp.) potiče iz porodice Hydrangeaceae. Postoji preko stotinu vrsta hortenzije, ali najčešće se u našim krajevima susreću dvije vrste: Hydrangea macrophylla tzv. seoska hortenzija i Hydrangea petiolaris - hortenzija puzavica. Spada u grupu jednostavnih biljaka za gajenje.

Uspijeva u uslovima mediteranske i kontinentalne klime, pa se može gajiti u svim krajevima Crne Gore. Hortenzija se uspješno gaji kao saksijska i kao baštenska biljka, a pritom ima veliku primjenu kao rezani cvijet u aranžmanima. Ukoliko hortenziju gajite kao saksijsku biljku potrebno je da joj obezbijedite dobru drenažu kao i presađivanje svake dvije godine.

ortenziju odlikuje žbunasta forma, drvenaste stabljike, krupni tamnozeleni listovi i veliki loptasti cvjetovi. Boja cvijeta moze biti: bijela, plava, crvena i sve nijanse roze. Ukoliko želite da promijenite boju cvijeta, to ćete postići dodatkom tečnog đubriva koji sadrži visok procenat aluminijum-sulfata (Al2(SO4)3), koje pospješuje kisjelost zemljišta, a samim tim i promjenu boje cvijeta.

                                                           

Ovaj jedinstveni grmoliki žbun cvjeta od ranog proljeca pa sve do jeseni. Njena visina zavisi od vrste koje gajite, ali uglavnom pri adekvatnim uslovima, može dostići visinu od 2 do 3m. Hortenzija spada u grupu hidrofilnih biljaka, što znači da obožava vodu, posebno tokom ljeta kada nastupaju visoke temperature. Najbolje je zalivati u jutarnjim časovima kišnicom ili odstajalom vodom. Biljka se orezuje samo ukoliko na taj način želite da postignete željeni oblik i to isključivo nakon cvjetanja (oktobar-novembar). Najbolje uspijeva u blago kisjelom zemljištu (pH 4-4,5), obogaćeno humusom. U Vrtnim centrima KALIA u ponudi je kisjeli supstrat namijenjen za gajenje hortenzije (Klasman Rhodondendron).

Ovaj jedinstveni grmoliki žbun se prihranjuje gnojivom za rodendrone ili tečnim đubrivima koji sadrže visok procenat gvožđa (Cvetal Fe, Plantela Fe). Rrazmnožava se dijeljenjem iz korijena (početak proljeća), ili reznicama koje se vrlo brzo ožiljavaju. Hortenziju kao saksijsku biljku ili u vidu rezanog cvijeta različitih boja možete naći u Vrtnim centrima KALIA po jako pristupačnim cijenama, a sve potrebne savjete dobićete od stručnog osoblja.

Autor:
Milica Đurović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Podgorica