Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Travnjak u proljeće

Početak proljeća je pravo vrijeme da počnete brigu o svom travnjaku. Svjesni ste da je zima učinila svoje i da za lijepi zeleni tepih treba dosta truda. Prije konkretnih koraka vezanih za prihranu, kosidbu i uklanjanje korova, travnjak i površinu oko njega treba očistiti od gomila suvog lišća, sitnih otpadaka i polomljenih grančica okolnog drveća.


Prihranjivanje i aeracija

Prva proljećnja prihrana obavlja se krajem marta i početkom aprila, kada to dozvoljavaju vremenski uslovi. Đubriti treba više puta od kraja marta do jula i u tu svrhu je najbolje koristiti specijalna đubriva za travnjake (“Valentin” đubrivo za travu u pakovanjima od 3kg i 7.5kg). Da bi voda kojom zalivate dugogodišnji travnjak pravilno oticala i da ne bi pravila bare, osim prihrane travnjaka, neophodno je raditi i prozračivanje odnosno aeraciju travnjaka. Ovo se radi specijalnim alatima (aerator) kojim se travnjak “buši”, stvarajući male rupe za oticanje vode tj. drenažu.

                                                 

Kloroza ili žućenje i košenje travnjaka

Kloroza ili žućenje trave nastaje kao posljedica nedostatka željeza i potpuno se može ukloniti jedino dodatkom ovog elementa u vidu sulfata čime trava dobija prirodno “modru” boju. Preporučuje se primjena ovog proizvoda u dva navrata s razmakom od 15 dana. Prvo košenje obavlja se na visini od 6-7 cm s tim da pokošenu travu treba odstraniti sa travnjaka jer u protivnom može doći do nastanka tzv. ćelavih mjesta. Po pravilu, tokom proljeća trava se kosi dva puta nedeljno s tim da je nužno izbjegavati prenisko košenje koje bitno umanjuje korijenovu i lisnatu masu trava. Međutim, treba znati pravilno kositi jer se kosilica ne smije pomjerati naprijed-nazad već se gura u jednom smjeru. Svako sledeće košenje mora biti pod pravim uglom u odnosu na prethodno.

                                                

Korovi u travnjaku?

Često se dešava da vjetar nanese sjeme neke druge biljke koja remeti jedinstvo i finoću travnatog tepiha. Razumljivo je da takve biljke treba odmah uništiti. Na manjim površinama je to lako, jer postoje posebne alatke za čupanje korova (Gardena ili Wolf odstranjivači korova). Međutim, ukoliko se korov jako raširio unutar travnjaka tada se moraju primijeniti herbicidi za uništavanje širokolisnih korova, koji ne štete travama tankih listova. Naravno, pri njihovom korišćenju morate biti veoma oprezni i obavezno konsultovati agronoma.

                                                

Dosijavanje travnjaka

Ljubitelji travnjaka su često u zabludi jer misle da je jednokratno razbacivanje sjemena trave dovoljno za stvaranje engleskog travnjaka. Ali, zbog naše relativno “surove” klime dio sjemena ne uspije normalno napredovati uslijed čega se javljaju prazna mjesta ili mjesta bez trava. Ta tzv. ćelava mjesta se moraju dosijavati i to tako što po njima razbacamo odgovarajuću količinu sjemena koje zasipamo tresetom za travu u sloju od 0,5-1 cm i redovno zalijevamo. Za ovu namjenu preporučujemo specijalnu mješavinu trava za dosijavanje pod nazivom “Pika” u pakovanju od 200gr.