VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Voćnjake treba aktivno posmatrati

Sjetih se Andrićeve pripovjetke o kmetu Simanu, a u cilju da ne čekamo sve sa neba već da aktivno učestvujemo u događajima. Kmet Siman, u vrijeme turske vladavine na našim prostorima, kada se begovima morao davati danak i u voćarstvu (koje je bilo jedna od najprestižnijih grana poljoprivrede) pomislio je da je rod voća te godine konačno samo njegov.

Ne ulazeći u suštinu problema, Siman je ležao u voćnjaku na leđima oduševljeno gledajući pune grane voća kako se modre i već prihod od toga u mislima stavljao u džep. Jadni Siman je bankrotirao... Treba li ležati, pasivno posmatrajući voćnjak ma koliko obećavao? Odgovor je naravno - ne. Sve zavisi od biološke kondicije voćnjaka uslovljene našim ulaganjem, klimatskim uslovima, primijenjenog sortimenta i agrotehnike. Jedino šta je Siman pravilno uradio je što je posmatrao voćnjak. Pod uslovom da smo do sada uradili sve što smo mogli od agrotehnike, đubrenja i zaštite, i nama predstoji da posmatramo, ali ne sa samozadovoljstvom, već aktivno - posmatrajući sve promjene i u interakciji sa stručnim licima reagovati i preduprijediti sve eventualne negativne promjene.

Poslije zimskog prskanja bakarnim sredstvima i uljima, tretmana protiv monilije, insekticidima i fungicidima u precvjetavanju, moramo organoleptičkim (vizuelnim) promatranjem pratiti razvoj događaja. Takvim posmatranjem možemo ublažiti ili se riješiti postojećih bolesti i štetoćina i preduhitriti eventualne buduće. Znajući šta smo do sada radili i odradili na voćnjacima, prateći postojeće stanje i konsultujući se sa agronomima, možemo znati šta je to što se još mora uraditi. Za svaku eventualnu negativnu promjenu obratite se stručnim službama vrtnih centara KALIA koji će predložiti najbolje i blagovremeno rješenje. Kako ne bi ložili ražanj dok je zec u šumi i prošli kao Andrićev junak Siman, pratite svoje voćnjake i u konsultaciji sa nama reagujte adekvatno i na vrijeme. Za dobar rod i berićetnu voćarsku sezonu!

Autor:
Miloš Guberinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Berane

Vrtni centri KALIA

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  • Podgorica, Cijevna bb

  • Tel. 020 606 280

Pratite nas na društvenim mrežama:

Veletex doo © 2020 Sva prava zadržana.