Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Ljetnje sezonske cvjetnice

Ljetnje cvijeće (sezonsko, jednogodišnje i višegodišnje) ukrašava naše vrtove za vrijeme ljetnjih vrućina pa sve do pojave prvih mrazeva. Ovo godišnje doba nam donosi raznovrsno i raznobojno cvijeće, u kojem njegovi ljubitelji mogu da uživaju. Kada uređujemo vrtove ili terase najčešće se opredjeljujemo za cvjetnice koje će najduže cvjetati i najljepše izgledati. U našem asortimanu se mogu naći mnogobrojne vrste kako sobnih tako i dekorativnih biljaka, od kojih ćemo izdvojiti samo neke od sezonskih ljetnjih cvjetnica:

BakopaSuetera diffusa - je viseća biljka, koja može da dostigne dužinu 0,5-1m. Cvjeta od kraja aprila do oktobra. Što se tiče svjetlosti, tokom proljeća i jeseni joj odgovara direktno sunce, a tokom ljetnjih mjeseci poželjno bi bilo da bude u polusjeni. Kod zalivanja je bitno da se supstrat između dva zalivanja potpuno isuši jer prevelika količina vode može dovesti do truljenja korijena. Za bujnije cvjetanje, prilikom zalivanja može se dodati vodorastvorljivo đubrivo, 14-11-25, jednom u 7 – 10 dana.

                                                                          

Begonija Begonia semperflorens- raste do 20-25cm. Cvjeta tokom cijelog ljeta, sve do kasne jeseni tj. do prvih mrazeva. Otporna je na visoke temperature i odgovara joj direktna sunčeva svjetlost. Što se tiče zalivanja, mora se obavljati svakodnevno, naročito u ljetnjim mjesecima. Takođe se preporučuje vodorastvorljivo đubrivo 14-11-25 kako bi se pospješilo cvjetanje (7 – 10 dana).

                                                                          

GazanijaGazania rigens- raste do 20cm. Ovo je ljetnja cvjetnica koja cvjeta do kasne jeseni. Odgovara joj direktna sunčeva sjetlost, osjetljiva je na manjak svjetlosti. Za ovu biljku karakteristično je ja da čim zađe sunce ona zatvara cvjetove. Veoma dobro podnosi visoke temperature što znači da je neophodno redovno zalivanje. Cvjetanje se održava vodorastvorljivim đubrivima, svakih 7 dana.

                                                                          

 ImpatiensNova Gvineja – dostiže visinu oko 30cm. Cvjeta cijelog ljeta, ali pod uslovom da nije na direktnom suncu, već u polusjeni. Zahtijeva redovno zalivanje ali se mora voditi računa da prekomjerno zalivanje može dovesti do propadanja biljke. Takođe je neophodno prihranjivanje, jednom u 10 dana.

                                                                          

  Lepi jova – može da naraste do 40cm. Cvjeta tokom cijelog ljeta, do pojave prvih mrazeva. Vrlo bujno cvjeta i traži polusjenu. Ne treba pretjerivati sa zalivanjem da ne bi došlo do truljenja biljke. Ukoliko je duže izložen suši donji listovi će početi da žute. Prihranjivanje se obavlja jednom nedeljno vodorastvorljivim đubrivom ili đubrivom za cvjetajuće biljke.                                                                          

KadificeTagetes sp.- rastu 20-50cm. Postoje visoke i niske (žbunaste) kadifice. Imamo različite kombinacije boja cvijeta, kao i veličine. Cvjetaju od proljeća do pojave prvih mrazeva. Jako je otporna biljka na visoke temperature i odlično se održava tokom cijelog ljeta (na direktnom suncu). Neophodno je odstarnjivanje precvjetalih cvjetova. Zahtijeva redovo zalivanje, svakog dana. Što se tiče prihrane, može se obavljati na svako 3-4 zalivanje takođe vodorastvorljivim đubrivom ili đubrivom za cvjetajuće biljke.

                                                                        

LobelijaLobelia erinus- može biti poleglog ili uspravnog rasta. Cvjeta do kasno u jesen. Dobro podnosi direktno sunce ali joj odgovara i polusjena. Na niske temperature je vrlo osjetljiva. Ukoliko tokom ljeta prestane da cvjeta treba je orezati na oko 5cm iznad zemlje. Čim temperature malo padnu biljka će se obnoviti. Zalivanje mora biti umjereno, potrebno je da se biljka isuši između dva zalivanja. Prihranjivanje se vrši jednom nedeljno (14-11-25).

                                                                        

 MuškatlaPelargonium sp.- postoje različitih boja cvjetova. U zavisnosti od sortimenta mogu biti vrlo male (30cm) ili vrlo krupne (do 60cm). Postoje viseće muškatle kao i engleske muškatle. Odgovara im direktno sunce kao i polusjenka. Na nižim temperaturama počinju da propadaju; na temperaturama od 10 stepeni prestaje njihova životna aktivnost i ulaze u fazu mirovanja (u ovom periodu neće rasti i cvjetati). Cvjetaju od maja mjeseca pa do kasne jeseni. To su biljke koje odlično podnose ljetnje vreline i direktno sunce. Medjutim biljke tamnih cvjetova su osjetljive na jako sunce pa prestaju da cvjetaju i cvjetovi blijede. Dakle, ovakve vrste bi trebali držati u sjenovitim djelovima. Ima ih u nekoliko boja bijela, roza, crvena, dvobojna. Treba voditi računa oko zalivanja jer pretjerano zalivanje dovodi do truljenja korjena. Veliki su potrošači hrane, pa je potrebno prihranjivanje prilikom svakog ili svakog drugog zalivanja (14-11-25).

                                                                        

Osteospermum - – je biljka visine 30-50cm, uglavnom je uspravnog rasta. Cvjeta od polovine maja. Cvjetovi su tipa bijele rade u različitom spektru boja. Sadi se na polusjenovitom mjestu jer se pri visokim temperaturama smanjuje cvijetanje. Dobro podnosi vrućine. Tokom jula i avgusta cvjetanje je smanjeno dok se u septembru obnavlja. Potrebno je uklanjati precvjetale cvjetove. Između dva zalivanja treba pustiti da se biljka isuši. Vodorastvorljivo đubrivo se korisiti jednom nedeljno (14-11-25).

                                                                        

PetunijaPetunia hybrida - je mala biljka visine do 30cm. Imamo obične i viseće petunije. Cvjetaju od ranog proljeća zavisno od sortimenta, do kasne jeseni. Traže isključivo sunčane pozicije, vole toplotu. Zalivaju se svakodnevno. Prihranjivanje se vrši dva puta nedeljno. Nedostatak prihrane može biti uzrok propadanja u toku ljeta (14-11-25).

                                                                       

  SurfinijeSurfinia – su najduže forme petunija. Uglavnom su viseće. Karakteriše ih intezivno cvijetanje tokom cijelog ljeta. Takođe veoma dobro podnose sunčane položaje . Potrebno je umjereno zalivanje. U toku ljetnih mjeseci čak dva puta tokom dana. Prihranjivanje dva puta nedeljno (14-11-25).  

                                                                      

 Salvija – cvijetnica visine do 30cm. Najčešće je crvene boje, mada se mogu naći i varijateti u drugim bojama, raste uspravno. Cvijeta od polovine maja do kasne jeseni. Potrebno je uklanjati precvjetale cvjetove kako bi se pospješilo cvjetanje. Može se saditi na direktnim sunčanim položajima. Veoma dobro podnosi visoke temperature, dok na nižim temperaturama listovi počinju da žute. Sa zalivanjem ne treba pretjerivati, ali se ne smije ostavljati ni predugo „žedna“. Prihranjivanje se vrši jednom nedeljno (14-11-25).

                                                                      

 Verbena - Verbena hybrida– raste uspravno mada postoje i viseće forme. Cvjeta tokom cijelog ljeta, do oktobra. Odlično podnosi sunčane pozicije. Dobro podnose visoke temperature s tim što se moraju redovno zalivati i prihranjivati da bi cvjetanje trajalo što duže. Krajem juna se mogu malo orezati da bi se na taj način podstaklo dodatno grananje. Zalivanje se obavlja u ranim jutarnjim časovima, nikako po suncu. Prihranjivanje se vrši vodorastvorljivim djubrivom (14-11-25). Za verbenu postoji pravilo da nikad ne treba da se osuši.

                                                                      

SolanumSolanum crispum – može se gajiti kao puzavica, kao malo stablo ili žbun. Cvjeta od sredine juna do kasne jeseni. Najbolje mu odgovara direktno sunce mada može da izdrži i manju sjenku. Odlično podnosi visoke ljetnje temperature. Zalivanje se obavlja umjereno. Do juna prihranjivanje se vrši đubrivima za zelene biljke a od juna đubrivima za cvjetajuće biljke - kako bi se pospješilo cvjetanje.

                                                                     

Ageratum - Goruća ljubav - A.houstonianum - se može naći u visokim i niskim varijetetima. Niske vrste rastu 15-20cm, dok visoke dostižu visinu do 70cm. Cvjeta od maja do pojave prvih mrazeva (plava, roza, ljubičasta, bijela,...). Traži sunčana mjesta, mada se može gajiti i u polusjeni. Mora biti zaštićen od jakih vjetrova i promaje. Može podnijeti svaki tip zemljišta. Redovnim uklanjanjem starih cvjetova pospješuje se cvjetanje. Poslije orezivanja vrlo brzo se regeneriše. Ne podnosi mnogo vode i prečesto zalivanje. Zahtijeva redovnu prihranu (jednom u 10 dana - NPK 14-11-25).

                                                                     

Vinka - Catharanthus roseus - postoje žbunaste i padajuće forme koje su podjednako popularne. Cvjeta od aprila do prvih jesenjih mrazeva (bijela, roza, ljubičasta). Cvjetovi rastu iznad listova. Zahtijeva dosta svjetlosti, ali ne smije biti na direktnom suncu. Sa zalivanjem treba biti vrlo oprezan, i to tek kada se supstrat isuši. Potrebno je i orošavanje listova. Takođe, zahtijeva i redovnu prihranu (NPK 14-11-25).

                                                                     

 Belis - milion zvončića - Bellis perennis - niska grmolika biljka koja se može saditi i u jesen i u proljeće; što znači da može uljepšavati naše vrtove od marta pa sve do kasne jeseni. Cvjetovi mogu biti bijeli, crveni, ružičasti,... Odgovaraju mu sunčana mjesta, mada, dobro podnosi i polusjenku. Potrebno je da supstrat uvijek bude umjereno vlažan. Kako bi obilno cvjetao neophodno ga je prihranjivati svakih 10dana.

                                                                    

ZijevalicaAntirrhinum hybrida – visinom varira od 25cm do 1,2m. Pripada proljećnim i ljetnjim cvjetnicama. Može se naći u visećoj i uspravnoj formi. Intezivno cvjeta u rano proljeće. Izuzetno je pogodna za sadnju na potpuno osunčanim površinama ali dobro podnosi i polusjenu. Na previsokim temperaturama cvjetanje postaje slabije. Skidanjem precvjetalih cvjetova pospješuje se cvjetanje i dodatno orezivanje nije potrebno. Potrebno je umjereno zalivanje, kao i redovna prihrana (NPK 14-11-25).

                                                                    

 

Autor:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad