Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Šta treba da znate o Paulovniji

Paulovnija - Paulownia Tomentosa (princezino, carsko drvo) je listpadno drvo koje potiče iz Kine. Veoma je dekorativno. Može da poraste preko 20m u visinu - odlikuje se izuzetno brzim rastom. Cvjeta na proljeće i to prije olistavanja rozim ili lila cvjetovima (od aprila do maja).

Cvjeta već u 3.-4. godini starosti. Karakteristična je i po ogromnim listovima koji su dugi oko 70cm. Zbog svih ovih osobina može se saditi kao drvored u parkovima, kao i u dvorištima - s obzirom na to da formira izuzetnu hladovinu. Poslednjih godina, zbog veoma brzog rasta, sadi se plantažno i koristi u drvnoj industriji. U prvoj godini može da poraste 3-6m. Za 2-3 godine dostiže visinu 10-12m, za 6-7godina 20-30m.

Sadi se poslije opadanja listova, obično u novembru. Najidealnije vrijeme za sadnju je od novembra do aprila, mada ju je moguće obaviti i u toku zime - ukoliko zemlja nije zamrznuta. Nakon sadnje neophodno je redovno zalivanje kako bi se biljka ustabilila na svom staništu, međutim, kasnije ne zahtjeva neku posebnu pažnju. Dobro uspjeva do 900m nadmorske visine. Sa porastom nadmorske visine kraći je vegatativni period pa je i prirast manji.
                                                                                                                                     

                                                            

Paulovnija zahtjeva rastresito, plodno tlo. Ne podnosi kisjelu sredinu – pH ˃ 5,5. Veoma je otporna biljka. Može podnjeti temperature do – 20°C, a ljeti preko 45°C. Potrebno ju je zaštiti od sjevernog vjetra. Jača zima može oštetiti cvjetne pupoljke. Veoma joj je razgranat korjenov sistem pa se ne preporučeje sadnja u blizini kuće.

Autor:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad