Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Neodoljiva kamelija (Camellia japonica)

Kamelija u sebi nosi eleganciju ruže, ljepotu anemone i prefinjenost orhideje, i zbog toga se često naziva kraljicom cvijećaKamelija je prirodno rasprostranjena u istočnoj Aziji (Japan, Koreja, Kina). U Evropu je stigla prije 300 godina iz Japana. Grmlje kamelije može da živi i do 100 – 200 godina, a najstarija živa kamelija zasađena 1347. godine može se naći u kineskom manastiru Panlong. Mediteranska je biljka, u Crnoj Gori je zastupljena na primorju. 

Svojim dugačkim tamnozelenim listovima i raskošnim cvjetovima osvaja srca svih zaljubljenika u cvijeće. Rod kamelije sadrži oko 170 sorti koje su se prilagodile prostoru na kojem su rasle i razlikuju se po boji cvijeta ili obliku biljke. Od nekoliko stotina divljih vrsta kamelije, baštovani su napravili nekoliko hiljada kultivara. Među njima je najpoznatija Camellia japonica

                                                      

Najbolje vrijeme za sadnju kamelije je između oktobra i maja. Osjetljiva je na niske temperature, odgovara joj vlažna zemlja i vazduh, ali je na pretjeranu vlagu osjetljiva i reaguje sušenjem i opadanjem listova. Najčešće ima cvjetove u rozoj i crvenoj boji. Traži blago kiselo zemljište  (pH 5,5-6,5), ne raste dobro na tlu sa visokim pH i pokazivaće znakove stresa, što uključuje žuto lišće. Najbolje uspijeva u djelimičnoj sjenci, odnosno jutarnje sunce i popodnevna hladovina su idealni uslovi. List je sjajan, tamno zelene boje, ovalnog oblika i pri vrhu je sužen. Obod lista je nazubljen. Cvjetovi su pojedinačni ili po dva zajedno. Višegodišnja je biljka. Podnosi orezivanje, tako da se moze orezati nekoliko puta u toku godine kako bi se formirao lijep oblik žbuna. 

ZANIMLJIVOST: Jedno istraživanje je pokazalo da su 90% ljubitelja kamelija i ljubitelji ciklama! Zašto postoji ova „tajna veza“ do sada nije otkriveno.

Kamelija predstavlja obožavanje, predanost i ljupkost. Idealno je cvijeće za miran dom i baštu!

 U Vrtnim centrima Kalija možete naći kamelije u raznim bojama i veličinama!