Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Božićni kaktus - cvjeta tokom zime

Šlumbergera - Božićni kakus ili "kaktus decembar" (Schlumbergera truncata), cvjeta u toku decembra i januara po čemu je i dobio ime. Potiče iz tropskih šuma Brazila. Kod nas se gaji kao sobna biljka prepoznatljiva po raskošnim cvjetovima koji mogu biti u crvenoj, ružičastoj ili bijeloj boji.

Veoma zahvalna biljka koja se lako gaji. S obzirom da je jedina iz porodice kaktusa koji cvjeta u zimskom periodu, šlumbergeri su potrebni malo drugačiji uslovi za gajenje u odnosu na ostale kaktuse. Ne podnosi visoke temperature i nikako direktnu sunčevu svjetlost. Optimalna temperatura za gajenje ove biljke 15-18*C. Minimalna temperatura ne smije pasti ispod 10*C,a ljeti 22-24*C. U vrijeme cvjetanja treba je prihranjivati tečnim đubrivima za kaktuse ili onim za cvetajuće biljke, jednom u par nedjelja. Zemljište držati blago vlažnim. Ne voli da se premješta, naročito u toku cvjetanja jer može odbaciti cvjetove.

                                                            

U toku godine ima dvije faze mirovanja i dvije faze rasta. Kad precvjeta a to je krajem januara, nastupa prva faza mirovanja i traje otprilike 6 nedjelja. Posle obilnog cvjetanja potreban joj je odmor. To znači da je ne treba je prihranjivati, a zalivanje svesti na najmanju moguću mjeru, tek toliko da se biljka ne osuši. Krajem zime počinje period rasta kada se može ponovo početi sa prihranom i češćim zalivanjem. U ljetnjim danima može se gajiti na terasama, ali na sjenovitom mjestu i uz redovno orošavanje. Čim dođu hladniji dani treba ga unijeti u zatvorenu prostoriju. Krajem septembra nastupa druga faza mirovanja kad treba ponovo smanjiti zalivanje i prestati sa prihranom. Ova faza traje do kraja novembra. Tad ga treba početi intenzivnije zalivati i tad se formiraju pupoljci. U ovoj fazi biljku ne treba nikako pomjerati sve dok ne otvori prvi pupoljak. Nakon toga je možete staviti na željeno mjesto bez opasnosti da odbaci pupoljke.

                                                           

Ne voli često presađivanje. Presađuje se kad biljka precvjeta u fazi mirovanja,i to veoma pažljivo jer ima osjetljiv korjenov sistem. Zemljište dobro pritisnuti oko korijena i prekriti zemljom do mjesta gdje je i prije bio u zemlji. Voli pjeskovito dobro propusno zemljište, a to je supstrat kom je dodato oko 25% pijeska. Razmnožava se veoma lako ožiljavanjem. Svaki članak ima neku vrstu korijena koji je samo potrebno zabosti u vlažan pijesak i za oko 20-ak dana će pustiti korijen. Tad se presađuje u saksiju.

"Božićni kaktus" je biljka koja se lako gaji- traje godinama, unosi toplinu u svaki dom, kancelariju ili poslovni prostor u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika.

Rada Radošević, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Pljevlja