Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Plutani čepovi

Portugalski “Amorim” je najveći svetski proizvođač plutanih čepova, sa proizvodnjom koja premašuje milijadu čepova za preko petnest hiljada kupaca u 82 države svjeta. U sastavu ovog giganta integrisano je desetine firmi za proizvodnju i distribuciju čepova među kojima je i  SCHIESSER iz Austrije.

O kvalitetu njihovog proizvoda najbolji svjedok je broj zadovoljnih kupaca među kojima su naj eminentnije vinarije Starog I Novog vinskog svjeta.

OD KORE DO ČEPA
Pluta je sastavni dio mrtve kore svakog višegodišnjeg stabla i sastoji se od mrtvih ćelija koje su ispunjene vazduhom i oivičene prirodnim voskom, suberinom, koji je nepromočiv. Ćelije plute su toliko male da ih u 1 cm³ ima čak 40 miliona. Upravo ovakva građa plute je učinila da je ona jako elastična i nisko propustljiva za vazduh pa je kao prirodan materijal idealna za izradu čepova. Vina sa plutanim čepovima su pouzdano zatvorena, pritom mogu da dišu  čuvajući svoju svežinu i razvijajući karakter. Glavni izvor plute za proizvodnju čepova je hrast plutnjak (lat. Quercus suber L) koji raste širom mediterana. Za dobijanje kvalitetne plute koriste se stabla koja su starija od 70 godina. Pluta se skida od maja do avgusta, svakih 9-14 godina kada, dostigne debljinu od 30 mm i to rade posebno obučeni majstori koji vode računa da ne oštete deblo hrasta a da pritom skinu najveće trake ove sunđeraste kore. Nakon „berbe“ kora se odvozi u fabriku gdje prolazi kroz tehnološke postupke čišćenja, odležavanja u cilju sazrijevanja i oksidacije polifenola zatim sterilizacije i obrade do najboljih čepova onako kako to zna i radi Amorim.

BITKA SA „MIRISOM NA ČEP“
Supstanca TCA odnosno trihloranizol, kada se nađe u vinu, izaziva neprijatan miris koji podsjeća na miris trulog lišća, stari karton ili saksijsku zemlju. Veoma mala količina ove materije, iako bezazlena po zdravlje, je dovoljna da  pokvari užitak u vinu jer je ljudski nos veoma osjetljiv na ovaj miris i neprijatnost se javlja čak i ako ima 4 nanograma TCA u vinu.  Kako se za glavnog krivca smatrao plutani čep nastao je problem koji je prijetio da umanji popularnost ovih čepova. Amorim uz učešće naučne i stručne javnosti je uspjeo da dobije ovu bitku tako što su se uvele inovacije u samu tehnologiju gajenja hrasta, promjenila se tehnika berbe, izbacio se hlor kao mogući uzrok nastanka TCA a takođe je unapređena tehnologija sterilizacije i sušenja plute a sve je to rezultiralo da Amorim danas proizvodi i čepove od aglomerirane plute koji su oslobođeni od trihloranizola.
U našim vrtnim centrima možete pronaći sledeče vrste čepova:

ULTRA® - čep od aglomerirane plute
Dobro raspoređen granulat plute povezan apsolutno neškodljivim vezivnim sredstvima čini model ULTRA® povoljnim ekonomskim rešenjem. Proizvodi se u formi poluga, a onda se sječe na odgovarajuću veličinu. ULTRA® ima sve neophodne osobine kao bilo koji drugi vinski čep. Najveća pogodnost ULTRA® čepa jeste njegova povoljna cijena. Mora se napomenuti da ovaj čep nije preporučljiv za vina namjenjena dužem čuvanju. (6-18 mjeseci )


NEUTROCORK®- „Čist“ vezivni zapušač
NEUTROCORK® je proizveden novim postupkom u industriji zapušača. Visoko kvalitetni granulat plute se putem ROSA postupka, koji su razvili eksperti iz Amorima, obrađuje putem vrele pare. Vrela para ima svojstvo da uništi TCA (Trichloranisol). Iz tako očišćenog granulata pravi se NEUTROCORK®, koji omogućava čuvanje vina do 3 godine.
TWINTOP® - sendvič ili diskosni čep

Moderno i savremeno dostignuće na polju plutanih zapušača. TWINTOP® sjedinjuje prestiž čepa od prirodne plute sa prednostima presovane plute. Dva visoko kvalitetna sterilisana diska od prirodne plute su povezana sa središnjim djelom od presovane plute i grade prirodnu simbiozu. Omogućava duže skladištenje vina (3 - 5 godina).
CLASSICO® Prirodna pluta
Kralj svih čepova – iako se koristi stotinama godina, ostao je moderan i nezamenljiv. Dobijen od najkvalitetnije plute sa najboljih plantaža u Portugaliji i Italijii. On je simbol zdravog i prirodnog vinskog čepa, neutralnog i oslobođenog dodatnog ukusa. CLASSICO® je simbol kvaliteta za Vaš proizvod. Nakon pedantnog pranja hidrogenom i sušenja sterilnim vazduhom, čepovi se ponovo ručno sortiraju prema svojoj finoći.

Autor:
Marko Ćeklić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bar