Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Indijski jorgovan - Lagerstroemia indica

Lagestroemia indica – lagerstremija ili indijski jorgovan je listopadno dekorativno stablo ili žbun. Porijeklom je iz predjela Kine i Indije, a prostire se čak do Australije. Zavisno od želje uzgajivača, indijski jorgovan se može formirati kao žbun (u prirodi) ili kao stablo, što je lako postići orezivanjem. Može da poraste do 3-4 m.

Isključivo se sadi u vrtu ili bašti koja ima dovoljno direktne sunčeve svjetlosti, ali ukoliko imate želju da je imate i na vašoj terasi, možete je saditi i kao saksijsku biljku. Prilikom sadnje morate voditi računa o veličini saksije, izboru supstrata, njegi same biljke tj. morate je redovno zalivati kao i prihranjivati odgovarajućim prihranama za cvjetajuće biljke i orezivati. Sve ove mjere morate sprovoditi i na lagestroemiji koja je posađena u bašti, ali ređe iz razloga što je njen korjenov sistem slobodan i može da uzima hranljive materije koje se nalaze u dubljim slojevima zemljišta.

                                                      

Kao što je i poznato korjenov sistem reguliše i sam porast biljke. Iz tog razloga odaberite saksiju koja će prvo zadovoljiti ove uslove, ali vodite računa i da bude srazmjerna biljci, jer je možete presađivati tokom njenog višegodišnjeg porasta. Najbitnije je da odaberete polozaj gdje ce te zasaditi biljku ili postaviti saksiju. To treba da bude na poziciji gdje je direktna sunčeva svjetlost dostupna gotovo cijeli dan. Ukoliko želite da ova biljka pokaže maksimum svoje ljepote morate je redovno prihranjivati. Koristite prihranu za cvetajuće biljke, bogatu fosforom, naravno u zavisnosti od doba godine kada je prihranjujete (brzo usvojivim ili sporo usvojivim đubrivima). Orezivanje je jako važna mjera. Ova biljka cvjeta dosta kasno i stvara cvjetne bukete na vrhovima ovogodisnjih izdanaka tj. mladara. Iz tog razloga je bitno ukloniti sve ostećene i suve grane kako bismo stvorili mogućnost porasta novim. Orezivanjem utičemo i na formu same biljke. Orezivanje treba obaviti u proljeće prije početka vegetacije. Mladari jako brzo izrastaju, tako da ne treba štedjeti biljku prilikom orezivanja starih grana radi podmlađivanja, a samim tim i intezivnijeg cvjetanja.  Razmnožava se sjemenom i reznicama. Ova biljka je prepoznatljiva isključivo zbog svog cvijeta. Oni mogu biti u različitim nijansama boja bijele, crvene, ljubičaste i roze. Cvijet je grupisan u bukete koji čine da u periodu cvjetanja od juna do oktobra bude, pored sezonskih cvjetnica, najljepši ukras.

                                                    


Rijetko da neka višegodišnja biljka u uslovima sredine kakve ima Podgorica bude toliko dekorativna sa malo truda i njege. Iz tog razloga se sve više sadi na javnim mjestima koja su najvise izlozena nepovoljnim vremenskim uslovima. Nakon cvjetanja, stvaraju se plodovi grupisani u grozdove, koji na granama ostaju do idućeg proljea. Pored dekorativnog cvijeta, boja stabla dolazi do izražaja, naročito tokom zime. Kora je dosta glatka, krem boje, prošarana crvenkasto-braon linijama. Listovi su kožasti, tamno zelene boje, elipsoidnog oblika. Lagestroemiju, kao i mnoge druge dekorativne višegodišnje cvjetnice, potražite u najbližoj KALIJI.

Milena Grdinić, dipl.ing.agronomije - Vrtni centar KALIA Podgorica
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije - Vrtni centar KALIA Danilovgrad