Zaštita kamelije tokom zime

 Za kameliju se smatra da je spoj elegancije ruže, ljepote anemone i prefinjenosti orhideje - zbog čega se i naziva "kraljicom cvijeća". To je biljka za polusjenovita i sjenovita mjesta, zaštićena od sunca i vjetra.

Cvjeta u trećoj godini života, u periodu jesen, zima i rano proljeće. Cvijet joj može trajati i do četiri mjeseca. Dobro podnosi hladnoću, mada, ukoliko hladan vremenski period potraje duže - biljka se mora zaštititi. Da bi biljka lijepo napredovala, mora se obezbijediti kisjelo zemljište (sa niskom pH vrijednosti - 5.5 - 6.5).

Za saksijsku kameliju zima je veoma težak period, pa se mora unijeti u zatvorenu prostoriju. Međutim, one zasađene u bašti, mogu bezbijedno da prezime, ukoliko im se obezbijedi pravilna njega i zaštita. Kamelije posađene u bašti su otporne na jak mraz, ako se zona oko korijenovog sistema prekrije debelim slojem lišća. Međutim, ako je veoma hladno i istovremeno sunčano, zimzeleni listovi i grane se isušuju i potamne. Zbog toga ih treba zaštititi od sunca sadnjom na sjenovitim mjestima, ili pokrivanjem krošnje zaštitnim platnom. Nikako se ne preporučuje zaštita najlonskim džakovima, jer tokom sunčanih zimskih dana pod najlonom može doći do isparenja, a kondezovana voda će izazvati oštećenja na biljci. Materijal kojim se štiti biljka mora čvrsto da nalegne da bi izdržao pritisak vjetra i snijega, ali takođe mora propuštati dovoljno svijetlosti i vazduha. Jedan od najčešće korišćenih zaštitnih materijala, i koji mi preporučujemo, jeste agrotekstil, koji možete naći u svim našim objektima u različitim dimenzijama. Agrotekstil je potpuno netoksičan materijal. Štiti biljku od mraza, niskih temperatura, i insekata. Propustljiv je za navodnjavanje, kiša se na njemu ne zadržava, ne apsorbuje vodu, tako da je odmah suv. Platno je svijetlo propustljivo, tako da 90% sunčevih zraka prolazi kroz njega i prekrivene biljke normalno rastu. Sprečava gubitak toplote i vlage.

Prihrana kamelije se obavlja specijalnim đubrivom za kamelije i to u periodu kada kreće vegetacija, od proljeća do jeseni (redovno, jednom u 15dana) - tokom zime se ne vrši prihrana.

Kamelija je samo jedna u nizu biljaka kojima je neophodna zaštita tokom zimskih mjeseci; na isti način možete zaštiti i druge biljke, kao što su npr.citrusi, cikas palme,...

Autor:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad