VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Izdvajamo za vas aktuelne teme:

Ljekovita svojstva Ehinacee

 Ehinacea (E.Purpurea) pripada porodici glavočika. Potiče iz Sjeverne Amerike. Osnovno obilježje ove biljke su krupne glavičaste cvasti i sjeme. Ima šuplju stabljiku visine od 50 do 100 centimetara.

Uski, duguljasti listovi su prekriveni sitnim dlačicama. Zavisno od klime cvjeta od maja do kraja septembra(ružičastim cvijetom), čak i polovine oktobra. Biljka Ehinacea spada u najpopularnije travke za jačanje imuniteta, sprečavanje i ublažavanje prehlade, gripa i sličnih oboljenja. Zato se preporučuje tokom zime kao dobra preventiva. Poznavaoci narodne medicine Ehinaceu smatraju izuzetno snažnom i djelotvornom biljkom u liječenju mnogih bolesti. Vrlo je ljekovita biljka, kako nadzemni tako i podzemni dio biljke. Stimuliše imuni sistem. Prirodan je antibiotik koji podiže imunitet, naročito kod djece (sirupi, čajevi, tinkture, tablete, sokovi,...). Smatra se da ima i blagotvorno dejstvo u liječenju kancera.

                                              

Odgovara joj sunčana pozicija, mada može i polusjena. Ukoliko se sadi u bašti, mora se saditi na razmaku 40-50cm. Odgovara joj suvlja zemlja; nije ljubitelj prevelike vlage. Tokom vegetacije može se obezbijediti više vode, ali se između dva zalivanja mora dobro isušiti. Voli neutralan pH, ali može tolerisati i nešto kiselije tlo.

Stevanović Marija, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad