VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Izdvajamo za vas aktuelne teme:

Krasula (Crassula ovata)

Krasula pripada grupi sukulentnih biljaka. Vodi porijeklo iz Južne Afrike. Karakterišu je veoma mesnati listovi, drvenasto prirodne forme.

Nalik je malom drvetu. Listovi su 3-7cm dužine, ovalni, srebrnasti, blijedo zelene do tamno zelene boje (u zavisnosti od vrste). Imaju sposobnost da u svojim listovima nakupljaju i dosta zadržavaju veliku količinu vode, zbog čega se zaliva vrlo rijetko (akumulira vodu svojim listovima). Mada, u zavisnosti od spoljne temperature, visine sobne temperature, vlažnosti vazduha, kao i godišnjeg doba, normalno je da je potreba za zalivanjem različita. U proljećnim i ljetnjim mjesecima se češće zaliva (kada se zemlja isuši), dok je u toku cijele zime dovoljno da se zalije 1 ili 2puta. Ukoliko se drži u toploj prostoriji zalivanje mora biti nešto češće. Treba biti obazriv sa vodom, kako ne bi došlo do truljenja korijena.

                                                               

Tokom ljeta, može se iznijeti vani, čak joj i više odgovara, ali nikako ne smije biti izložena direktnom suncu, već u polusjeni. Ne smije se izlagati temperaturi nižoj od 10C jer je njen korijen vrlo osjetljiv i može da smrzne. U situaciji kada joj nedostaje svjetlosti može doći do promjene oblika listova, kao i do opadanja istih. Ukoliko iz nekog razloga dođe do opadanja listova ili proređivanja biljke, ona se može orezati, kako bi dobila na gustini. Pogodna je i za bonsai. Neke vrste Krasule cvjetaju u periodu od zime do proljeća. Cvjetovi budu prečnika 1-3cm, zvjezdasti, grupisani u bjeličaste bokore, na vrhovima grančica. Veoma je dekorativan cvijet. Prilikom presađivanja koristi se zemlja za kaktuse. Presađivanje se vrši kada preraste postojeću saksiju, u pravom smislu. Odgovara joj plića saksija. Razmnožava se iz lista ili iz stabla (tj.izdanka ili pelcera). Bolesti i štetočine će je rijetko napasti.

                                                              

Sinonimi:japansko drvo novca, parica, dolar drvo...

Marija Stevanović,Belma Demirović

Vrtni Centar Kalia Danilovgrad